444 3 703

Güneş Kremini Doğru Uygulamanın Püf Noktaları

 

Güneşin altında geçirdiğimiz zamanın ne kadar keyifli olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak bu keyifli anların cildimize zarar vermeye başladığı noktayı kaçırmamız da oldukça önemli. Evet bahsettiğimiz konu güneşin ultraviyole ışınlarının neden olduğu hasar ve bunun önlenmesinde en büyük yardımcımız olan güneş kremleri. Bu yazımızda size güneş kremini doğru bir şekilde nasıl uygulamanız gerektiği ile ilgili bilmeniz gereken püf noktalarını anlatacağız. Böylece hem güneşin tadını çıkarabilecek hem de cildinizi koruyabileceksiniz. İşte “Güneş kremi nasıl kullanılır?” sorusunun yanıtı ve bilmeniz gerekenler:

Güneş Kremi Ne Zaman Kullanılmalı?

Bilinenin aksine güneş kremi yalnızca güneşlenme sırasında değil her mevsim ve günün her saatinde uygulanmalı, gerektiğinden de tazelenmelidir. Güneşten etkin bir şekilde kullanım için de kremi doğru zamanda uygulamak önemlidir. Uzmanların bu konudaki önerisi ise güneşe çıkmadan yaklaşık 30 dakika öncesi. Çünkü kimyasal güneş koruyucu özellikteki kremlerin etki düzeyine ulaşması için cilt tarafından emilmesi şart ve 30 dakika bunun için yeterli bir süre. Cilt tarafından tam anlamıyla emilmeyen güneş kremi etki göstermez ve üstelik terleme, su ile temas gibi etkenlerle cilt yüzeyinden uzaklaşabilir. Ancak fiziksel filtreli güneş kremi kullananlar için bu süre şartı bulunmamakta. Fiziksel filtreli güneş kremleri cilde uygulandıktan sonra etkisini hemen gösterir. Peki güneş kremi ne kadar sürede yenilenmelidir? Kremin yenilenmesi krem türüne ve kremin koruma faktörüne bağlıdır. En yoğun etkili güneş kremlerinin bile maksimum 2 saatte bir olacak şekilde yenilenmesi gerekir.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılmalıdır?

Piyasada sprey, krem ve stick formülde sayısız güneş kremi seçeneği var. Bu kremlerden en iyisini seçmek önemli ancak seçilen kremi doğru uygulamak daha da önemli. Peki sprey güneş kremi nasıl kullanılır? Sprey formdaki kremi doğru miktarda almanız önemlidir. İlk olarak cildinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Ardından sprey formdaki güneş kreminin ambalajını iyice çalkalamalı ve içeriğin homojen olmasını sağlamalısınız. Süreceğiniz miktarı da uygulama yapacağınız bölgeye göre ayarlayabilirsiniz. Ardından kremi cildinize iyice yedirmelisiniz. Uygulama konusunda merak edilen bir diğer konu da “Stick güneş kremi nasıl kullanılır?” sorusudur. Cildinizi temizledikten sonra stick güneş kremini doğrudan cildinize sürebilirsiniz. Uygulama yaparken dairesel hareketler ile masaj yaparak kremin iyice emilmesini sağlamalısınız. Kremin tamamen emilmesi için birkaç dakika beklemelisiniz. Stick güneş kremini güneşe çıkmadan yaklaşık 15-30 dakika önce uygulamaya dikkat etmelisiniz. Güneşte uzun süre kalacaksanız da her 2 saatte bir tekrar uygulama yapmanız gerekir. Çünkü güneş koruyucu ter, su ve normal cilt metabolizması yoluyla zamanla azalır.

Peki yüze güneş kremi nasıl sürülür? Yüzünüzü iyice temizleyin ve ardından iki parmak uzunluğunda kremi yüzünüze eşit miktarda dağıtın ve ardından hafif masaj yaparak cilt tarafından emilmesini sağlayın. Vücudunuza da ortalama 2 avuç miktarında kremi aynı kurallarla uygulayabilirsiniz. Çok kuru bir cilde sahipseniz güneş kremini sürdükten 30 dakika sonra cildinize nemlendirici uygulayabilirsiniz. Güneş kremini doğru uygulamada fiziksel ve kimyasal güneş kremi arasındaki farklı iyi bilmeniz önemli. Konu hakkında detaylı bilgiyi "Fiziksel ve Kimyasal Güneş Kremi Nedir? Arasındaki Farklar Nelerdir?" başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

KAYNAK: https://www.aad.org/public/everyday-care/sun-protection/shade-clothing-sunscreen/how-to-apply-sunscreen

2 parmak kuralına göre her uygulamada iki parmak uzunluğundaki kremi tüm yüzünüze ve boyun bölgesine eşit olarak uygulamalısınız.

Güneş kremini denize girmeden 30 dakika önce sürdüğünüzden emin olmalısınız. Denizden sonra cildinizi durulayıp kurutarak kremi mutlaka yenilemelisiniz.

Öncelikle cildinize uygun özellikteki temizleyici seçtiğinizden emin olmalısınız. Ardından temizleyiciyi yüz ve boyun bölgesine uygulamalı, masaj yaparak cildinizi temizlemeli ve ardından bol su ile durulamalısınız.

Gün içinde en az 2 kez olacak şekilde güneş kremi uygulamalısınız. Ancak suya girme ve terleme söz konusuysa daha sık tekrarlama yapabilirsiniz.

Doğru etki için güneş kremi nemlendiriciden önce sürülmelidir. Krem cilt tarafından iyice emildiğinde nemlendirici uygulanabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.08.2023 16:01Yayınlanma Tarihi: 12.08.2023 13:54
Yorum Ekle


KATEGORİLER