444 3 703

Doğuştan Penis Eğriliği Tedavisi (Penil Plikasyon Ameliyatı)

Bilgi Talep Formu

 

Doğuştan penis eğriliği genellikle ergenlik döneminde ilk ereksiyon yaşandığında hasta tarafından fark edilen bir gelişim bozukluğudur. Ancak bu durum aynı zamanda bebeklik ve çocukluk dönemlerinde penisin sert hali gözlemlendiğinde ebeveynler tarafından da tespit edilebilir. Penisin içerisinde bulunan ve kanla dolup sertleşmeyi mümkün kılan tüp yapılarının dengesiz büyümesi veya idrar deliğinin yanlış yerleştirilmesi nedeniyle doğumdan sonra ortaya çıkabilir. Doğuştan penis eğriliği tedavisi ihmal edilmemeli, zira bu durum ciddi penis eğriliği vakalarında erkeklerde hem psikolojik rahatsızlıklara hem de cinsel işlev bozukluklarına sebep olabilir.

Penis Eğriliği Nedir?

Erekte halindeyken dümdüz olması beklenen penisin aşağıya ya da yukarıya, sağa ya da sola doğru bükülmesi durumu penis eğriliği olarak adlandırılır.

Doğuştan Penis Eğriliği Neden Olur?

Daha önce belirtildiği gibi doğuştan penis eğriliği penisin içerisinde bulunan ve sertleşmeyi mümkün kılan tüp yapılarının dengesiz veya orantısız büyüme sürecinden kaynaklanır.

Doğuştan Penis Eğriliği Belirtileri Nelerdir?

Doğuştan gelen bir penis eğriliği oldukça hafif olduğunda acı veya ağrıya sebep olmayabilir. Ancak eğrilik oranının artması durumunda bebeklik ve çocukluk dönemlerinde anne-baba tarafından fark edilebilir. Ergenlik döneminde cinsellik kavramını keşfettikçe erkekler penislerindeki eğriliği daha iyi anlayabilir. Ereksiyon sırasında ağrıya neden olan penis eğriliği hassas bir gelişim evresi olan ergenlik döneminde psikolojik baskı oluşturabilir. Doğuştan penis eğriliği belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Ayaktayken idrarın yanlış yöne gitmesi ya da sapması,
  • Penisin ereksiyon halindeyken sağa, sola veya genellikle aşağıya doğru bükülmesi,
  • Ereksiyon esnasında ağrı duyulması,
  • Sertleşme problemi yaşanması,
  • Cinsel ilişki sırasında kişi ya da partnerinin acı hissetmesi,
  • İleri vakalarda cinsel ilişkiye girilememesi.

Doğuştan Penis Eğriliği Teşhis Süreci

Yukarıda belirttiğimiz semptomları deneyimleyen kişilerin üroloji ve androloji uzmanlarına başvurmaları gerekir. Bazı eğrilik durumları çok hafifken bazı hastalarda belirgin bir penis eğriliği görülebilir. Penis eğriliği çok fazla olduğunda cinsel ilişkiye girmek güçleşebilir ve hasta ve/veya partneri ağrı çekebilir. Hatta penis kırılması gibi acil cerrahi müdahale gerektiren durumlar ile karşılaşılabilir. Penis eğriliği utanma duygusundan dolayı tam olarak ne kadar yaygın olduğunun belirlenemediği sağlık problemlerinden biridir. Mevcut veriler doğuştan penis eğriliği prevalansının yaklaşık %8 - %10 olduğunu gösterir.

Doğuştan Gelen Penis Eğriliği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Doğuştan gelen penis eğriliği yaşayan ve bu durum nedeniyle psikolojik ve cinsel problemlerle karşılaşan kişilerde ilaç tedavisi veya diğer yöntemler genellikle sonuç vermez. Bu hastalar için en etkili çözüm cerrahi müdahaledir. Bu işlem genellikle genel veya spinal anestezi altında gerçekleştirilir ve penil plikasyon ameliyatı olarak bilinir. Peki penil plikasyon ameliyatı nedir? İşlemin ana hedefi sertleşmeyi ve penisin düz pozisyonunu sağlayan tüplerdeki eğriliği düzeltmektir. Düzeltme sürecinde tüplerin etrafındaki kılıf çıkarılır ve tüp duvarındaki en çok eğrilik olan bölgenin tam tersine doğru kalıcı dikişler atılır.

Doğuştan penis eğriliği ile peyronie hastalığının oluşum mekanizması ve tedavi yöntemleri açısından birbirinden farklı olduğunu belirtmek önemlidir. Kronik peyronie hastalığı, penis derisi altında hissedilen sert plaklarla karakterize edilirken doğuştan penis eğriliği durumunda bu plaklar görülmez. Bu sebeple uygulanan tedavi yöntemleri de birbirinden ayrıdır. Tedavi edilmediği durumda, cinsel birleşme sırasında ağrı yaşanması, cinsel ilişkinin anatomik düzeyde gerçekleşememesi, erektil disfonksiyon ve penis kırılması gibi sonuçlar görülebilir. Güncel tıbbi ve penil plikasyon ameliyatı teknikleri sayesinde doğuştan gelen penis eğrilikleri başarıyla ve rahatlıkla tedavi edilebilir.

Penis eğriliği tedavisi için bilgi talep formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2024 09:43Yayınlanma Tarihi: 22.08.2023 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!