444 3 703

Sırt Fıtığı Nedir? Torakal Disk Hernisi Belirtileri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Baş ağrılarından bel ağrılarına, kas zorlanmalarından sinir sıkışmalarına kadar insan vücudu birçok fiziksel rahatsızlığa açık bir yapıdır. Bu rahatsızlıklardan biri de sırt fıtığıdır veya bilinen diğer adıyla torakal disk hernisidir. Sırt fıtığı omurganın üst kısmında bulunan torakal bölgedeki disklerin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Her ne kadar bel fıtığı daha yaygın olarak bilinse de sırt fıtığı da hayat kalitesini ciddi şekilde etkileyebilen ve tedavi gerektiren bir sorundur. İşte torakal disk hernisi hakkında bilmeniz gerekenler:

Sırt Fıtığı Nedir?

“Torakal disk hernisi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Sırt fıtığı omurilik kanalının daraldığı ve sinir köklerini sıkıştırdığı bir durumdur. Bu durum genellikle bel ve boyun bölgesinde görülür ancak herhangi bir omurga seviyesinde olabilir. Sırt fıtığının en yaygın nedenleri arasında yaşlanma, aşırı kilo ve fiziksel travma bulunur. Tipik belirtiler arasında sırt veya boyun ağrısı, uyuşma, güçsüzlük ve bazen de idrar kaçırma yer alır. Tedavi genellikle ilaçlar, fizik tedavi ve bazen cerrahi müdahaleyi içerir. Ancak tedavi yöntemi hastanın semptomlarına, genel sağlık durumuna ve fıtığın büyüklüğüne bağlıdır.

Sırt Fıtığı Tipleri Nelerdir?

Sırt fıtığı belirtileri omurilik kanalına doğru genişlemesi bakımından merkezi, yan ve merkez-yan olarak ayrılabilir. Merkezi konumlu bir fıtık boyutuna bağlı olarak sırt ağrısına veya miyelopati ile ilişkili belirtilere sebep olabilir. Çok büyük boyutlarda merkezi konumlu fıtıklar bel altının felce uğramasına yol açabilir. Yan konumlu bir fıtık durumunda omurilikten çıkan sinir köklerinin biri zarar görebilir. Bu durum sinirin geçtiği bölgede -göğüs duvarında veya karında- ağrıya ve his kaybına neden olabilir. Merkez-yan konumu olan bir fıtıkta ise hem ortada hem de yan tarafında genişleyen kısımları bulunur ve yukarıda belirtilen semptomların herhangi bir kombinasyonunu tetikleyebilir.

Sırt Fıtığı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Sırt fıtık belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterse de bazı yaygın belirtiler vardır. Sırt fıtığı olanlar yorumları incelemesinde de aktarılan yaygın belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Sırtınızda veya bacaklarınızda sürekli bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı genellikle otururken artar ve hareket ettikçe hafifler. 
  • Diğer bir sık rastlanan belirti ise uyuşma veya karıncalanmadır. Sırtınızın belirli bir bölümünde veya bacaklarınızda hissizlik veya karıncalanma yaşayabilirsiniz. Bu durum genellikle sinirlerin sıkışması sonucu meydana gelir.
  • Ayrıca kas gücünde azalma da sırt fıtığı belirtisi olabilir. Bacaklarda özellikle tek taraflı olmak üzere zayıflık hissi yaşanabilir. Bu durum genelde ilerleyen dönemlerde ortaya çıkar.
  • Sürekli halsizlik ve yorgunluk hissi de sırt fıtığının belirtileri arasında yer alabilir. Vücut enerjisinin düştüğünü ve normal aktiviteleri gerçekleştirirken bile yorulduğunu hissedebilirsiniz.
  • İdrar kaçırma veya kontrol edilemeyen dışkılama da nadiren rastlanan ancak ciddiye alınması gereken bir belirtidir.

Sırt Fıtığı Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Sırt fıtığı hastalığının teşhisi genellikle ayrıntılı bir fiziksel muayene ve belirli görüntüleme testleri sayesinde konulur. Bu süreç hastanın şikayetlerini detaylı bir şekilde ifade etmesi ve doktorun bu bilgilere dayanarak uygun muayene yöntemlerini uygulamasını içerir. Fiziksel muayeneyi takiben doktor genellikle hastanın omurgasını ve sinir sistemini değerlendiren çeşitli görüntüleme testlerini talep eder. Bunlar arasında röntgen, bilgisayarlı tomografi (BT), manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve elektromiyografi (EMG) bulunabilir. Röntgen omurgadaki anormallikleri belirlemek için kullanılırken BT veya MRI gibi daha gelişmiş teknolojiler sırt fıtığının tam yerini ve boyutunu tespit etmek için gereklidir. EMG ise sırt fıtığının sinirlere verdiği hasarı ölçer. Bu test sonuçları ve sırt fıtığı MR görüntüsü ile doktor sırt fıtığı teşhisini koyabilir. Teşhisin ardından hastaya en uygun tedavi seçenekleri sunulur. Tedavi planı genellikle hastanın semptomlarının şiddetine, genel sağlık durumuna ve yaşam tarzına bağlıdır.

Sırt Fıtığı Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Peki sırt fıtığı nasıl geçer? Torakal disk hernisi belirtileri genellikle ameliyatsız tedavi edilebilir. Ameliyatsız tedavi sürecinde birkaç günü kapsayan dinlenme, ağrının artmasına sebep olacak aktivitelerden kaçınma ve yürüyüş gibi uygulamalar önerilir. Bu süreçte hastaya basit ağrı kesici ilaçlar da reçete edilir. Bazı durumlarda hastaya steroid enjeksiyonu da uygulanabilir. Tanının ardından tedavide ilk günler günde 4-5 kez olacak şekilde 10-15 dakika kadar soğuk uygulama yapılması önerilir. Ancak kronik durumlarda sıcak uygulama fayda sağlayabilir. Bu süreçte elektroterapi gibi fizik tedavi yöntemi de uygulanabilir. Ayrıca sırt kaslarının güçlenmesini destekleyen sırt fıtığı egzersizleri de ameliyatsız tedavi sürecinin bir parçasıdır. Torakal disk hernisi ameliyatı ise fıtığın omuriliği ezdiği durumlarda tercih edilir. Ameliyat ile sinir kökleri ve omurilik üzerindeki baskı kaldırılır ve bu uygulamaya dekompresyon adı verilir. Ancak fıtığın bulunduğu yere göre uygulanan çeşitli ameliyat yöntemleri de bulunur.

Sırt ve bel fıtığı hakkında daha detaylı bilgi edinmek için "Bel, Boyun ve Sırt Fıtıkları" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

KAYNAK: https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Herniated-Disc

 

Sırt fıtığı tedavisi hakkında bilgi ve randevu için bilgi talep formunu doldurabilirsiniz.

Sırt fıtığı genellikle bel ve omurga boyunca ağrıya neden olur. Ancak bu ağrı sıklıkla bacaklara, kalçalara ve hatta ayaklara kadar yayılabilir. Bu durum sinirlerin sıkışmasından kaynaklanır ve sonucunda kişi uyuşma, karıncalanma veya güçsüzlük hissi yaşayabilir. Özellikle otururken veya hareket halindeyken ağrının artması muhtemeldir. Herkesin deneyimi biraz farklı olabilir bu yüzden özellikle şiddetli veya sürekli ağrı yaşarsanız bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir.

Sırt fıtığı olan kişiler fazla ağırlık kaldırmaktan kaçınmalıdır. Ayrıca düzenli egzersiz de hayata dahil edilmeli ve kaslar güçlendirilmelidir. Doğru duruş sırt fıtığının yönetiminde önemlidir. Otururken veya ayakta dururken belin doğal eğrisini korumak önemlidir. İdeal kilo korunarak bel ve sırt bölgesine binen yük azaltılmalıdır. Yeterli protein alımına özen göstermelidir çünkü protein kasların onarımında yardımcı olur. Ayrıca kalsiyum ve D vitamini zengini bir diyet kemik sağlığı için önemlidir. Bu tavsiyeler geneldir ve herkes için geçerli olmayabilir. Her zaman doktorunuzun önerilerini takip etmek en iyisidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.02.2024 11:22Yayınlanma Tarihi: 24.08.2023 09:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!