444 3 703

Çocuğunuza Ödev Alışkanlığını ve Sorumluluğunu Nasıl Kazandırırsınız?

 

Öğrencilik hayatının önemli bir parçası olan ödevler, çocukların akademik başarılarını destekleyen ve onlara sorumluluk duygusu kazandıran bir etkinliktir. Ancak bazı çocuklar için ödev yapmak zorlu bir süreç olabilir ve bu durumda ebeveynlerin rehberliği ve yardımı önem taşır. Peki çocuklara ödev yapma alışkanlığı ve sorumluluğu nasıl kazandırılır. İşte bu sorunun yanıtı:

Çocuğa Ödev Alışkanlığını Kazandırmanın 5 Yolu

Bir Ödev Programı Belirleyin: Çocuğunuzun ödev yapma alışkanlıklarını geliştirmesine yardımcı olmanın en kolay yollarından biri ödev programı oluşturmaktır. Günlük bir plana sahip olmak ertelemeyi önler ve çocuğunuzun işini zamanında bitirme yolunda ilerlemesini sağlar. Bazı çocuklar eve gelir gelmez ödevlerini yapmayı tercih edebilir. Bazılarının ise ödevine başlamadan önce oyun oynamak ve dinlenmek için biraz zamana ihtiyaç duyabilir. Planda bu durum da dikkate alınmalıdır. Programınız okul sonrası spor ve aktiviteler nedeniyle günlük olarak değişiyorsa bunun yerine ev ödevi kuralları oluşturmayı düşünün. Örneğin çocuğunuzun ekran başında vakit geçirmeden önce ödevini yapması gerekebilir. Bir program belirlemek ev ödevlerinin çocuğunuzla aranızdaki günlük bir anlaşmazlıktan ziyade günün düzenli bir parçası haline gelmesine yardımcı olacaktır.

Düzenli Bir Ödev Alanı Sağlayın: Düzenli bir ev ödevi programı oluşturmanın bir diğer önemli kısmı da çocuğunuza ödevlerini yapabileceği bir alan sağlamaktır. Bu nedenle çocuğunuzun odasında çalışması için bir alan oluşturmalısınız.

Çocuğunuza Yardım Edin (Fakat Çok Fazla Değil!): Çocuklar için iyi ev ödevi alışkanlıkları oluşturmanın en zorlu kısımlarından biri ne kadar yardıma ihtiyaç duyduklarına karar vermektir. Bazı ebeveynler çocuklarının sinirlendiğini gördükleri anda acele etme eğiliminde olabilir. İlk şikâyet veya hayal kırıklığı belirtisinde çocuğunuzu denemeye devam etmesi için teşvik edin. Zor bir soru veya ödev üzerinde ilerlemesini sağlamanın birkaç kolay yolu:

  • Anlamadığı bölümleri ele almadan önce anladığı tüm bölümleri tamamlayıp tamamlamadığını sorun.
  • Doğru yönde bir adım attığında onu cesaretlendirin ve övün.
  • Ona yardımcı olabilecek dersten hatırladığı şeyleri sorun.
  • İhtiyaç duyabileceği ek kaynaklar, tanımlaması gereken kelimeler veya açıklığa kavuşturması gereken talimatlar olup olmadığını belirleyin.

Çocuğunuzun yardıma ihtiyaç duyacağı zamanlar mutlaka olacaktır ancak ödevler sınıfta öğretilen becerileri ve konuları pekiştirmek için tasarlanmıştır. Çocuğunuzun ödevini yapmak ya da ona çok fazla yardım etmek, uzun vadede öğrenmesine zarar vermekten başka bir işe yaramaz.

Olumlu ve Kendinden Emin Kalın: Soğukkanlılığınızı korumanız ödevlerin öğrencilerin sınıfta öğrendikleri becerileri uygulamaları için olumlu bir fırsata dönüşmesine yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda çocuğunuzun ne öğrendiğini görme ve başarılı olmak için ihtiyaç duyduğu araçlara sahip olduğundan emin olmak için bir fırsattır. Ancak çocuğunuzu yalnızca başarı elde ettiğinde değil çabaladığında da kutlayın. Böylelikle eğitim süreci boyunca çocuğunuz başarıya değil çabaya odaklanacaktır. Bu da doğal olarak başarılı bir eğitimi beraberinde getirecektir.

Çocuğunuza Söz Verin: Okul günleri uzundur ve bazı çocukların okuldan sonra ödevlerine başlamadan önce ara vermeleri gerekebilir. Çocuğunuzla ödevini en iyi ne zaman nerede ve nasıl yaptığı hakkında konuşun. Tıpkı yetişkinler gibi bazı çocuklar da müzik veya beyaz gürültüyle daha iyi çalışabilir. Diğerleri sessizliği tercih edebilir. Bazıları yalnız kalmaktan ve sonunda soru sormaktan hoşlanırken diğerleri ihtiyaç duyduklarında bir ebeveynle ilerlemek isteyebilir. Çocuklar ilgilerini sürdürmek için tek seferde bir konuyu yapmayı veya konular arasında geçiş yapmayı tercih edebilir. Çocuğunuza sesini duyurmak onun kişisel en iyi ev ödevi alışkanlıklarını geliştirmesine yardımcı olacaktır.

Kırılması Gereken Beş Kötü Ev Ödevi Alışkanlığı

Eğer iyi alışkanlıklar erkenden edinilmezse kötü ev ödevi alışkanlıkları kök salabilir. İşte en yaygın beş kötü alışkanlık ve bunları düzeltmenin yolları:

Erteleme: Okul sonrası sporlar ve ders dışı etkinlikler sayesinde ödevleri gece geç saatlere, hatta teslim edilmesi gereken günün sabahına kadar ertelemek kolay olabilir. Erteleme en yaygın kötü ödev alışkanlıklarından biridir.

Çözüm? Yalnızca ev ödevi yapıldıktan sonra kazanılacak ödülleri veya ayrıcalıkları ayarlayın. Video oyunları oynamak veya en sevdiği TV programını izlemek gibi çocuğunuzu motive edecek bir şey seçin. Bu alışkanlığın genç yaşta edinilmesi büyüdüğünde ödevin ne zaman yapılacağına dair tartışmaların önüne geçecektir.

Ekranlar Dikkatinizi Dağıtıyor: Kısa mesajlar ve sosyal medya çocuklar ve genç gençler için ev ödevlerini tamamlarken büyük dikkat dağıtıcı olabilir. Çoklu görev ev ödevlerinin muhtemelen daha uzun süreceği ve çocuğun her seferinde tek bir şeye odaklanmış gibi iyi yapılamayacağı anlamına gelir.

Çözüm? Çocuğunuzun ev ödevi sırasında telefonunu koyabileceği başka bir odada bir yer belirleyin. Ayrıca ev ödevi sırasında yalnızca ev ödevi için kullanıldığından emin olmak için bilgisayar kullanımını izlemek isteyebilirsiniz.

Hiçbir Planı Olmamak: Ödevleri düzenli bir şekilde yazmak ödevleri yapmanın anahtarıdır. Hafızasına güvenen öğrencilerin ödevleri unutması ve uzun vadeli ödevleri tamamlamakta zorlanması muhtemeldir.

Çözüm? Öğrencilere günlük ödevlerini yazmaları için bir planlayıcı verin. Ay boyunca uzun vadeli ödevlerinizi planlamak ve bunların zamanında tamamlandığından emin olmak için evde bir takvim de kullanabilirsiniz.

Sıkılma: Ağır bir iş yükü ile mücadele eden öğrenciler veya daha büyük öğrencilerin sıkılması söz konusu olabilir. Özellikle zor bir görev söz konusu olduğunda çocuğunuz cesareti kırılmadan o işe uzun süre odaklanamayabilir.

Çözüm? 15-20 dakikaya bir zamanlayıcı ayarlayın. Çocuğunuz odaklanmayı sürdürür ve ödevlerine sadık kalırsa sakinleşmesi ve rahatlaması için ona ara verin.

Eksik Çalışma: Çocuğunuz ödevini yapıyor gibi görünebilir ancak her hafta konuları veya ödevleri kaçırıyor olabilir.

Çözüm? Çocuğunuzla konuşun. Ek derse ihtiyacı var mı? Tahtayı görmekte zorlanıyor mu? Belki konuyu sevmediği veya anlamadığı için çalışmayı erteliyordur. Bu sorunu çözmek çocuğunuzla ve öğretmeniyle açık görüşmeler yaparak sebebini bulmaya dayanır.

Başarılı bir eğitim sürecinde ve çocuğun derslere odaklanmasında sağlıklı beslenmenin de önemi büyüktür. Okul hayatının önemli bir parçası olan beslenme ile ilgili detaylı bilgi edinmek için "Beslenme Çantasında Neler Olmalı?" başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

 

KAYNAK: https://gtscholars.org/12-tips-help-young-people-build-homework-study-habits

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.09.2023 14:31Yayınlanma Tarihi: 26.09.2023 14:12
Yorum Ekle


KATEGORİLER