444 3 703

X Hastalığı Nedir? X Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

 

X hastalığı Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli olarak araştırılması gereken patojenler listesine eklediği ve salgın riski taşıdığı düşünülen bir varsayımsal patojene verilen sembolik bir addır. Bu terim ilk defa 2018 yılında yeni tespit edilen pandemi potansiyeli olan bir patojeni tanımlamak üzere kullanıldı. 2019 yılındaki koronavirüs pandemisi bu duruma bir örnektir.

X Hastalığı Nedir?

X hastalığı hakkındaki korkutucu tahminlere göre bu hastalık covid tablosu ile kıyaslandığında 20 kat daha ölümcül olabilir ve uluslararası çapta bir salgına yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü 2022'de 300'ün üzerinde bilim insanını bir araya getirerek 25 virüs ailesi ve bakteriyi değerlendirdi ve öncelikli olarak incelenmesi gereken patojenlerin bir listesini oluşturdu. Bu liste ciddi bir uluslararası salgına yol açabilecek bilinmeyen bir patojeni ifade eden X hastalığını da içermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün patojenleri takip etmek adına salgınlara yönelik geliştirdiği Ar-Ge planına göre listelenen başlıca virüs ve patojenler aşağıdaki gibidir:

  • Ebola ve Marburg virüsü
  • Kırım Kongo kanamalı ateşi
  • Koronavirüs
  • Lassa ateşi
  • MERS ve SARS
  • Nipah virüsü
  • Rift vadisi ateşi
  • X hastalığı
  • Zika virüsü

X Hastalığı Neden Olur?

X hastalığının henüz belirlenememiş bir patojen tarafından oluşturulduğu varsayılsa da dünya çapında gizemini koruyan ve Dünya Sağlık Örgütü'nün resmi olarak hastalık olarak tanımlamadığı X hastalığının kesin sebebi hala bilinmemektedir. X hastalığının hayvanlar arasında yayılıyor olduğuna dair söylemler bulunmakla beraber henüz insanlara geçtiği veya insanlar için tehdit oluşturduğu konusunda bir kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca yapılan araştırmalar X hastalığının muhtemelen bir üst solunum yolu virüsü olduğunu göstermektedir.

X Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Henüz tam anlamıyla bir hastalık olarak kabul edilmeyen ve gizemli bir tehlike potansiyeli taşıyan X hastalığı, hangi belirtileri verdiği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak yürütülen çalışmalarda X hastalığının üst solunum yolu virüsü olabileceği ihtimaline dair görüşler bulunmakta ve bu durumda X hastalığı belirtilerinin de üst solunum yolu enfeksiyonlarındaki belirtilere benzer olabileceği düşünülmektedir. Eğer X hastalığı resmi olarak bir hastalık olarak kabul edilir ve üst solunum yolu hastalıkları kategorisine eklenirse ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ve eklem ağrıları ve halsizlik gibi belirtiler göstermesi muhtemeldir.

X Hastalığı Nasıl Bulaşır?

X hastalığının nasıl bulaştığı son zamanlarda sıkça merak konusu olmuştur. Ancak bu gizemli hastalığın yayılma şeklini kesin olarak belirleyecek bir bilgi bulunmamaktadır. Bu hastalık domuz gribi gibi hayvanlardan insanlara geçebilir. Ancak bu durum henüz doğrulanmış değildir.

KAYNAK: https://en.wikipedia.org/wiki/Disease_X 

https://www.who.int/news-room/events/detail/2018/02/06/default-calendar/2018-annual-review-of-diseases-prioritized-under-the-research-anddevelopment-blueprint

SIK SORULAN SORULAR

DSÖ tarafından potansiyel bir tehdit olarak tanımlanan X hastalığının hayvanlar arasında dolaştığı kabul ediliyor olsa da henüz insanlarda görüldüğüne dair bir doğrulama yoktur.

DSÖ'nün dikkatle izlenmesi gereken bir hastalık olarak tanımladığı X hastalığına ilk defa 2017 yılında rastlanmıştır. Bu hastalığın hangi ülkede görüldüğü konusunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte anahtar patojenler arasında yer almaktadır.

X hastalığının varlığı tam olarak ispatlanmış değil ve bu nedenle hastalığın ölümcül olup olmadığına dair net bir yanıt mevcut değildir. Ancak diğer virüs türlerinde olduğu gibi bu virüste de muhtemel yan etkiler ve riskler söz konusu olabilir.

Şimdilik X hastalığı aktif ve yaygın bir durum değildir. Bu yüzden Türkiye'de bu hastalığın bulunup bulunmadığı hakkında kesin bir bilgi mevcut değildir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.01.2024 10:06Yayınlanma Tarihi: 29.01.2024 09:47
Yorum Ekle


KATEGORİLER