Kalsiyum vücut için hayati bir mineraldir ve özellikle kemik, diş sağlığı için önemlidir. Kas fonksiyonları, sinir iletimi ve kan pıhtılaşması gibi çeşitli biyolojik süreçlerde de önemli rol oynar. Kalsiyum içeren besinleri düzenli olarak tüketmek vücudun ihtiyaç duyduğu bu önemli minerali almasına yardımcı olabilir. Peki, hangi besinler kalsiyum açısından zengindir? İşte kalsiyum hakkında bilinmesi gerekenler:
Kalsiyum hayatın sürdürülmesi için gerekli olan mikro besin maddelerinden biridir ve tüm canlılar için önemlidir. Kemik sağlığı için hayati önem taşır ve vücudun kendisi tarafından üretilemez. Bu nedenle besinler aracılığıyla alınmalı ve kemiklerde depolanmalıdır. Vücuttaki tüm kemikler ve dişlerin büyük çoğunluğu kalsiyumdan oluşurken vücuttaki kalsiyumun %99'u kemiklerde bulunur ve geri kalan %1'i kaslar, kan ve diğer dokularda dağılmış durumdadır. İnsan vücudu genellikle ihtiyaç duyduğu kalsiyumu yiyeceklerden alır. Ancak yeterli miktarda alınmazsa, gereken kalsiyum kemik depolarından çekilir. Eğer alınan kalsiyum miktarı yetersizse, kalsiyumun kemiklerden çekilmesi sonucunda kemik yapıları bozulabilir ve sağlıksız, kırılgan bir hale gelebilir.
İnsan vücudundaki toplam kalsiyumun yaklaşık %99'u kemiklerde ve dişlerde bulunmaktadır. Kalsiyumun birçok görevi vardır. Kalsiyum, kemiklerin büyüme, gelişme ve bakım süreçlerinde önemlidir. Kalsiyum, çocukların büyüme dönemlerinde kemik gelişimine yardımcı olurken, yetişkinlik döneminde de kemiklerin korunmasını sağlar. Yaşlandıkça kemik yoğunluğunda bir azalma gerçekleşir. Kalsiyum, bu sürecin daha yavaş ilerlemesine yardımcı olur. Özellikle menopoz dönemi geçiren kadınlar kemik yoğunluklarını büyük oranda kaybederler. Bu durum osteoporoz riskini artırır ve bu sebepten dolayı kadınlara kalsiyum takviyesi tavsiye edilir. Kalsiyumun kaslar üzerinde de pozitif etkileri bulunmaktadır. Kalsiyum, kasların düzgün bir şekilde kasılmasını sağlar. Kalsiyum, kanın pıhtılaşması ve kalp kasının fonksiyonlarını sürdürmesi gibi önemli işlevlere sahiptir. Kalsiyum, vücudun bir dizi önemli sürecinde hayati rol oynayan bir mineraldir. Kalsiyumun faydalarından bazıları şunlardır:
Hamilelik döneminde kalsiyum kullanımı ile ilgili merak ettikleriniz için "Hamilelikte Kalsiyum Takviyesi Almalı mısınız?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Vücudun kalsiyum rezervlerinin korunması ve fizyolojik işlemlerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için her gün belirli miktarda kalsiyum almak gereklidir. Bu miktar 19-50 yaş arası yetişkin kadınlar ve 19-70 yaş arası yetişkin erkekler için günde 1000 mg olarak belirlenmiştir. Menopoz ve andropoz nedeniyle kalsiyum ihtiyacının arttığı 51 yaş ve üzeri kadınlar ile 71 yaş ve üzeri erkekler için günlük önerilen alım miktarı 1200 mg'dır. Hamile ve emziren kadınlar için önerilen günde alım miktarı en az 1000 mg olup maksimum 1300 mg arasında değişir. 9-18 yaş arası bireyler için ise günde önerilen alım miktarı 1300 mg'dır.
“Kalsiyum nedir? Düşüklüğü ne gibi belirtilere neden olur?” sorusu da merak edilen konulardan biridir. Kalsiyum eksikliği durumunda kalsiyumun aktif olduğu mekanizmalarda veya içerisinde bulunduğu dokularda çeşitli problemler görülebilir. Bu durumu hipokalsemi olarak da adlandırılır. Kalsiyum eksikliğinin belirtileri aşağıdaki gibidir:
Bu gibi semptomları gösteren bireylerde kalsiyum eksikliği veya başka bir sağlık problemi olduğu düşünülebilir. Bu yüzden belirtisi olan kişilerin kesinlikle doktor kontrolünden geçmesi ve gerekli testleri yaptırması gerekmektedir.
Kalsiyum yüksekliği, kalsiyum eksikliğine nazaran daha az görülen bir durumdur. Fakat bilinçsizce kullanılan kalsiyum takviyeleri ya da çeşitli sağlık sorunları nedeniyle vücuttaki kalsiyum düzeyi normalin üzerine çıkabilir. Hiperkalsemi olarak da bilinen kalsiyum yüksekliği belirtileri aşağıdaki gibidir:
Vitamin ve mineral eksiklikleri çeşitli semptomları beraberinde getirebilir. Kalsiyum eksikliği de görülebilen hastalıklar arasındadır. Bu tür eksiklikler uzun süre devam ederse, farklı problemlerin ortaya çıkma ihtimali artmaktadır. Kas krampı, iştah kaybı, yutma zorlukları, bayılma ve tırnak kırılması, kalsiyum eksikliği belirtileri arasında sayılabilir. Kalsiyum eksikliğinin yol açabileceği diğer sorunlar aşağıdaki gibidir:
Bir insanın ihtiyaç duyduğu kalsiyum miktarı yaşa ve cinsiyete bağlıdır:
Vegan beslenenler için de kalsiyum içeren besinler bulunur. Vegan beslenenler için kalsiyuma sahip gıdalar aşağıdaki gibidir:
Kalsiyum eksikliğine neden olan faktörler aşağıdaki gibidir:
Peki kalsiyum hangi besinlerde bulunur? Kalsiyum eksikliği, uzun vadede kemik ve eklem rahatsızlıklarına yol açabilir. Birçok yiyecek çeşidi farklı miktarlarda kalsiyum içermekle birlikte, bazıları diğerlerinden daha yüksek kalsiyum değerine sahiptir. Bu besinler arasında:
KAYNAK: https://www.medicalnewstoday.com/articles/248958
Günlük kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için dengeli ve sağlıklı bir diyet uygulanmalıdır. Süt ürünleri gibi süt, yoğurt ve peynir günde en az 2-3 porsiyon olarak tüketilmelidir. Ayrıca et, tavuk veya balık çeşitleri ile taze sebzeler beslenme planına eşit şekilde dahil edilmelidir. Hamilelik ve emzirme süreçleri ile kemik yapımının yoğun olduğu ergenlik döneminde artan kalsiyum gereksinimini karşılamak amacıyla kalsiyum içeren besinlere özellikle dikkat edilmelidir.
Kalsiyumun ana kaynaklarından olan gıdaların içerdiği kalsiyum miktarları şu şekildedir: 1 bardak süt yaklaşık 300 mg, 1 kase yoğurt 400 mg, 1 kutu beyaz peynir 75 mg, bir porsiyon balık 200-300 mg arasında, kalsiyum yüksek sebzeler ise 50-200 mg arasında kalsiyum içerir. Her besin grubundan dengeli ve sağlıklı bir şekilde tüketim yaparak, günlük kalsiyum ihtiyacınızı kolaylıkla karşılayabilirsiniz.
Kalsiyum eksikliği bulunan bireyler, kalsiyum emilimini olumsuz etkileyen hastalığı olanlar, süt ürünleri alerjisi veya benzeri sebeplerle ya da kişisel tercihler nedeniyle kalsiyum içerikli besinler tüketemeyenler, doktor tavsiyesi üzerine kalsiyum destekleri kullanmalıdır. Ancak, kalsiyum eksikliği olmayan bireylerin bilinçsizce kalsiyum takviyesi kullanmaları, kanındaki kalsiyum seviyesinin normal sınırların üzerine çıkmasına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden, kalsiyum desteği ancak doktor tavsiyesi ile alınmalıdır. Eğer kan testinizde kalsiyum mineral seviyenizin düşük veya yüksek olduğunu fark ederseniz veya kalsiyum eksikliği semptomları yaşıyorsanız bir sağlık kuruluşuna başvurup kontrollerinizi yaptırabilirsiniz.