Polen alerjisi ağaç, çimen ve yabani ot gibi bitkilerin ürettiği polenlere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesiyle ortaya çıkan bir alerji türüdür. Polenler rüzgâr, kuşlar, böcekler ve diğer hayvanlar tarafından taşınan ince, tozlu maddelerdir. Polenler aynı zamanda çiçek tozları olarak da adlandırılır. Adından da anlaşılacağı gibi çiçekli bitkilerin çoğalmasına aracılık eden bir protein yapısında maddelerdir. Bu maddeler gözle görülemeyecek kadar küçüktür ve rüzgarla çok uzak yerlere kolayca dağılabilir.
“Polen alerjisi nedir?” sorusu bitkiden bitkiye rüzgâr, böcekler, kuşlar ve diğer hayvanlar tarafından taşınan ince ve sarımsı renkte bir toz olan polenin solunmasından kaynaklanan burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi belirtiler yaratan bir alerjendir şeklinde yanıtlanabilir. Mevsimsel alerjilerin en yaygınlarından biridir. Polenler vücuda girdiği anda bağışıklık sistemi tarafından bir tehdit olarak algılanır ve kişide alerji durumu varsa vücut bazı kimyasallar salarak belirtilere neden olur. Bunun yanında vücut polene karşı astım, ürtiker, nezle ve alerjik konjonktivit (alerjik pembe göz) geliştirebilir.
Herkesin bağışıklık sistemi farklı olduğundan polen alerjisi belirtileri de farklılık gösterir. Belirli belirtiler ise şöyledir:
Polen alerjisini geçirmenin en önemli yolu doğrudan yaşanabilecek polen maruziyetini azaltmaktır. Bunun yanında alınabilecek diğer önlemler aşağıdaki gibidir:
“Polen alerjisi ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı da aşağıdaki gibidir:
Polen alerjisi evde tedavisi için en önemli etken polen temasını kesmektir. Ardından belirtilerin azaltılması için doktor tarafından reçete edilen polen alerjisi ilaçlarını kullanmaktır. Tedavide kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:
Polenlerle temasınızı sınırlamak için evinizi ve arabanızı temiz tutmanız, pencerelerinizi kapalı tutmanız ve polen konsantrasyonunun yüksek olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçınmanız önemlidir.
Polen konsantrasyonunun yüksek olduğu saatler:
Polen konsantrasyonunu azaltmak için havalandırma için pencerelerinizi sabah erken veya akşam geç saatlerde açın. Evinizi ve arabanızı düzenli olarak temizleyin. Polen filtreli hava temizleyicileri kullanın. Dışarı çıkarken gözlük ve maske takın. Duş aldıktan sonra kıyafetlerinizi değiştirin.
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/pollen-allergy
Polenin göz ya da buruna girmesiyle yaşanan alerji gözlerde kızarıklık, kaşınma, sulanma; burunda akıntı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini belli eder.
Polen alerjisi yılın her ayında görülebilir. Ancak çayır polenlerinin yoğun olduğu Şubat-Nisan aylarında, ot polenlerinin bulunduğu Ağustos-Ekim aylarında yayılır. Havadaki polen düzeyleri sabah saatlerinde, kuru, güneşli ve açık havalarda artar.
Nezle belirtileriyle benzerlik gösteren polen alerjisinin belirtileri ortalama 1 hafta içerisinde kaybolur. Polen alerjisi de 2-4 ay arasında sürebilir.
Histamin, otlar, meşe ağacı, sedir ağacı alerjinin en sık nedenidir.
Polen alerjisi en yaygın kaşıntıya neden olan alerjik hastalıklardan biridir. Polenler burun, gözler, boğaz ve cilt dahil olmak üzere vücudun birçok bölgesinde kaşıntıya neden olabilir.
Evet, polen alerjisi öksürüğe neden olabilir. Polenler solunum yollarına girdiğinde, bağışıklık sistemi bu polenleri zararlı bir istilacı olarak algılar ve onları dışarı atmak için yoğun bir tepki verir. Bu tepki, burun mukozasının iltihaplanmasına ve şişmesine yol açar ve bu da burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi belirtilere neden olur.
Polen alerjileri için iç hastalıkları ya da alerji hastalıkları bölümünden randevu alınabilir.