Beyin damar tıkanıklığı belirtileri beyindeki kan damarlarının tıkanması ile gözlemlenen bir durumdur. Bu sebeple yaşanabilecek herhangi bir tıkanıklık, beyne yeterli miktarda besin maddesi ve oksijen taşınmasına engel olur ve bunun sonucunda da beyin hücreleri zarar görür. Beyinde damar tıkanıklığı felç gibi kişide hayati tehlikeye neden olabilecek durumlar yaratabilir. Bu nedenle erken evrede tanı alması ve gerekli tedavinin uygulanması önemlidir.
Beyinde damar tıkanıklığı, beyindeki damarın damar sertliği ya da pıhtı gibi nedenlerle tıkanmasıdır. Damarlar kanı kalpten alarak tüm vücuda taşır ve beyne kan taşınmasını sağlayan iki adet karotis arteri bulunur. Bu arterler beynin büyük bir kısmını besler. Arterlerin içinde de plak olarak adlandırılan kolesterol ve yağ birikintileri gelişebilir. Bu durum damar sertliği olarak adlandırılır. Bu birikme sonucunda da damarlar daralabilir ve beyne giden kan akışında azalma yaşanarak felç oluşabilir.
Beyin damar tıkanıklığının en yaygın belirtileri aşağıdaki gibidir:
Beyin damar tıkanıklığı yaşanmasına neden olan en önemli risk faktörleri sigara kullanımı, ilerleyen yaş, kan yağları ve yüksek kan basıncıdır. Beyinde damar tıkanıklıklarının genel nedenleri ise aşağıdaki gibidir:
Beyin damar tıkanıklığı tedavisi için doğru teşhis alması önemlidir. Teşhis için manyetik rezonans (MR), doppler ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi yöntemleri kullanılır. Ancak ilk seçenek kolay uygulanması, tekrarlanabilmesi nedeniyle doppler ultrasonografidir.
Beyin damar tıkanıklığı tedavisi tıkanıklığın türüne ve ciddiyetine bağlı olarak değişir. Amacı, beyne kan akışını geri kazandırmak, daha fazla hasarı önlemek ve uzun vadeli komplikasyon riskini azaltmaktır. Beyin damar tıkanıklığı tedavisinde kullanılan yaygın yöntemler hastanın durumuna uygun ilaç tedavisi, endovasküler işlemler, cerrahi işlem, fizik tedavi, konuşma terapisi gibi rehabilitasyon yöntemleri kullanılır.
Tedavi süreci kadar “Beyinde damar tıkanıklığı öldürür mü?” sorusunun yanıtı da merak edilir. Beyin damar tıkanıklığı ölümcül olabilir. Beyne giden kan akışının kesilmesi veya azalması, beyin hücrelerinin hasar görmesine veya ölmesine yol açarak felç, bilişsel işlevlerde bozulma ve hatta ölüm gibi kalıcı sonuçlara neden olabilir.
Beyin damar tıkanıklığı tedavisinin başarısı tıkanıklığın türü ve yeri, tıkanıklığın şiddeti, tedavinin ne kadar çabuk başladığı, hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Beyin damar tıkanıklığı tedavisi hakkında daha fazla bilgi için doktorunuza veya başka bir sağlık uzmanına danışabilirsiniz.
Bu bilgiler tıbbi tavsiye yerine geçmez. Herhangi bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, mutlaka bir doktora danışmalısınız.
KAYNAK: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24205-cerebrovascular-disease
Beyinde damar tıkanıklığı kendiliğinden geçmez. Tıkanıklık, beyne kan akışını engelleyen bir pıhtı veya plak birikmesi nedeniyle oluşur. Bu durum beyin hücrelerine oksijen ve besin gitmesini engeller ve kalıcı hasara yol açabilir.
Beyin damar tıkanıklığından (inme) iyileşme süresi tıkanıklığın türüne, ciddiyetine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak kişiden kişiye değişir. Hafif bir inme sonrası bazı hastalar birkaç gün veya hafta içinde iyileşebilir ve günlük aktivitelerine geri dönebilirler. Hafif inme geçiren kişilerde bile, bazı kalıcı zihinsel veya fiziksel işlev bozuklukları olabilir. Daha ciddi bir inme sonrasında da tam iyileşme aylar veya yıllar sürebilir ve bazı hastalar asla eski işlevlerinin tamamını geri kazanamayabilir. Ciddi inme geçiren kişilerde yutma, konuşma, yürüme veya kol ve bacak kullanma gibi temel işlevlerde zorluk yaşama riski daha yüksektir.
Beyin damar tıkanıklığını önlemenin birçok yolu vardır. En önemli yol yaşam tarzı değişiklikleridir. Meyve, sebze, tam tahıllar ve yağsız proteinler açısından zengin bir diyet yapmak; doymuş yağ, trans yağ, kolesterol ve sodyum alımını sınırlamak bu bakımdan önemlidir. Bunun yanında düzenli egzersiz yapmak, sigarayı bırakmak, kilo kontrolü sağlamak, alkol tüketimini sınırlamak da önemlidir. Ek olarak yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet, atriyal fibrilasyon gibi tıbbi durumların kontrol altında tutulması da gerekir.
Beyin damarı tıkanıklığı belirtileri yaşıyorsanız, acil tıbbi yardım almanız çok önemlidir. Beyin damarı tıkanıklığı, felç olarak da bilinen ve beyne giden kan akışının kesilmesi veya azalmasıyla oluşan ciddi bir durumdur. Bu durum beyin hücrelerinin hasar görmesine veya ölmesine yol açarak kalıcı sonuçlara neden olabilir. Bu durumda nöroloji bölümüne gidebilirsiniz.