444 3 703

Kereviz Nedir? Faydaları Nelerdir?

 

Kereviz yemeği düşük kalorisi, yüksek su içeriği ile sağlığa sayısız fayda sunar. Bileşiğindeki besin maddeleri ile kanser riskinin azaltılmasını, kalp sağlığını ve sindirim sistemini destekler. Yüksek lif içeriğiyle de bilinen kerevizin faydaları hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için derledik.

Kereviz Nedir?

“Kereviz nedir?” sorusunu umbelliferae ailesine ait olan ve kök kısmı etli 2 yıllık bir bitkidir şeklinde yanıtlayabiliriz. Bitkinin ilk yıl toprak altındaki kök kısmı ve toprağın üzerindeki yeşil kısmı ve ikinci yıl da çiçekleriyle tohumları oluşur. Bileşeninde çeşitli vitamin ve mineraller barındıran kerevizin 100 gramı 31 kalori, 90,17 gram su, 0,29 gram yağ, 2,70 gram diyet lifi, 5 gram karbonhidrattır. Kereviz aynı zamanda kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineraller bakımından da zengindir. Ek olarak da B1, B3, B6 vitamini ile C, K vitaminlerini içerir.

Kerevizin Faydaları Nelerdir?

Kerevizin faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Flavonoidler, C vitamini ve beta karoten gibi antioksidan özelliklere sahip olan kereviz, hücre hasarının önlenmesine yardımcı olur.
  • Tohum olarak tüketildiğinde antienflamatuar içeriği ile iltihapla mücadele sürecini destekler.
  • Yüksek lif içeriği ile sindirim sisteminin normal fonksiyonunu destekler. Ayrıca bileşiğindeki bazı maddelerle mide öz sıvısını düzenlemeye ve mide duvarını onarmaya yardımcı olur.
  • Erkeklerde cinsel performansı destekler.
  • Yüksek su ve lif içeriği ile uzun süre tokluk hissi verir.
  • Kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini destekler.
  • Menopoz belirtilerinin hafifletilmesine yardımcı olur.
  • Kan basıncını kontrol altına almaya yardımcı olur.
  • Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Kereviz Nasıl Tüketilir?

Pişmiş olarak tüketilen kereviz çiğ olarak kereviz salatası şeklinde de tüketilebilir. Kerevizin besin değerlerini korumak adına pişirme tekniğine de dikkat edilmelidir. Besin değerinin azalmasına neden olan kaynatma yöntemi yerine buharda pişirilmelidir.

Kereviz Zararları Nelerdir?

Kereviz birçok sağlık faydası ile bilinen bir sebzedir ancak bazı durumlarda zararları da olabilir. Kerevizin olası zararları ve dikkat edilmesi gereken noktalar aşağıdaki gibidir:

  • Kereviz, bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Kereviz alerjisi, oral alerji sendromu gibi belirtilerle ortaya çıkabilir ve ağız, dudak, dil veya boğazda kaşıntı ve şişme gibi belirtiler gösterebilir.
  • Kerevizde bulunan bazı bileşenler, cildin güneşe karşı hassasiyetini artırabilir. Bu durum, özellikle yüksek miktarda kereviz tüketildiğinde veya kereviz sapının cilde doğrudan temas etmesi durumunda geçerlidir. Bu, güneş yanığı riskini artırabilir.
  • Doğal bir diüretik olarak işlev görür ve kan basıncını düşürebilir. Bu, yüksek tansiyon sorunu olan kişiler için faydalı olabilir, ancak düşük tansiyonu olan kişiler için sorun yaratabilir.
  • Kereviz, oksalat içerir. Yüksek miktarda oksalat tüketimi, böbrek taşı oluşumuna yatkınlığı olan kişilerde bu riski artırabilir.
  • Kerevizde bulunan lif, bazı kişilerde sindirim sorunlarına yol açabilir. Yüksek miktarda lif tüketimi, gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
  • Hamile ve emziren kadınlar, kerevizi aşırı miktarda tüketmekten kaçınmalıdır. Kerevizin, rahim kasılmalarını teşvik edebileceği düşünülmektedir, bu da hamilelik sırasında istenmeyen etkilere yol açabilir.
  • Bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler, kereviz tüketimini sınırlamalı veya doktora danışmalıdır.

KAYNAK: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-celery

SIK SORULAN SORULAR

Kereviz sapı, vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan antioksidanlar bakımından zengindir. İçerdiği polifenoller ve flavonoidler, vücutta iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Yüksek lif içeriği, sindirimi destekler ve kabızlığı önleyebilir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir ve kalp sağlığını destekler. Yüksek su içeriği nedeniyle vücudun hidrasyonunu destekler. Düşük kalorili ve yüksek lifli yapısı sayesinde tokluk hissi yaratır ve kilo verme diyetlerinde yardımcı olabilir.

Kereviz, A, C ve K vitamini, folat ve potasyum gibi önemli vitaminler ve mineraller içerir. Antioksidanlar ve vitaminler, bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Lif içeriği, bebeklerin sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olabilir. K vitamini ve kalsiyum, bebeklerin kemik gelişimini destekler.

Kereviz tohumu, antioksidan bileşikler içerir. İltihaplanmayı azaltabilir ve artrit gibi iltihaplı durumların yönetimine yardımcı olabilir. Sindirimi iyileştirebilir ve mide rahatsızlıklarını hafifletebilir. Kan basıncını düzenlemeye yardımcı olabilir.

Kereviz yaprakları, A ve C vitamini, kalsiyum ve demir gibi besinler açısından zengindir. Vücudun detoksifikasyon süreçlerini destekleyebilir. Lif içeriği sindirimi destekler. Serbest radikallerle savaşan antioksidanlar içerir.

Vücudu toksinlerden arındırmaya yardımcı olabilir. Sindirimi iyileştirebilir ve mide rahatsızlıklarını hafifletebilir. Vücudu nemlendirmeye yardımcı olabilir. Antioksidan bileşikler içerir.

Kereviz zayıflamaya yardımcı olabilir. Düşük kalorili, yüksek su ve lif içeriği sayesinde tokluk hissi yaratır ve kalori alımını kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Ayrıca sindirimi iyileştirir ve metabolizmayı destekler.

Kereviz alerjisi olan kişiler tüketmemelidir. Kereviz kan basıncını düşürebilir, bu yüzden düşük tansiyonu olan kişiler dikkatli olmalıdır. Kereviz rahim kasılmalarını tetikleyebilir, bu yüzden hamile kadınlar tüketimine dikkat etmelidir. Oksalat içeriği nedeniyle böbrek taşı riskini artırabilir. Kereviz, kan sulandırıcı ilaçlarla etkileşime girebilir, bu yüzden doktor tavsiyesi ile tüketilmelidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.06.2024 13:56Yayınlanma Tarihi: 11.06.2024 11:16
Yorum Ekle


Dyt. Elif SERENAY SAĞIROĞLU

Dyt. Elif SERENAY SAĞIROĞLU
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı

Profili Gör
KATEGORİLER