444 3 703

Rinoplasti (Burun Estetiği) Ne Demek?

Bilgi Talep Formu

Rinoplasti ameliyatı nedir ve sonrasında nelere dikkat edilmelidir soruları son zamanlarda sıkça araştırılıyor. İşte ameliyat hakkındaki tüm süreç!

Burun estetiği olarak da geçen bu ameliyat, bir çeşit estetik ameliyatıdır. Estetik cerrahisine ilginin oldukça arttığı son zamanlarda özellikle kadınlar bu ameliyata fazlaca ilgi gösteriyor. Erkek danışanların da tercih ettiği burun estetiği ameliyatı her ne kadar “estetik görünüm için tercih ediliyor.” şeklinde bilinse de bazı problemlerin de önüne geçmesi ile kurtarıcıdır. Burun; hava almanın, solunumu başlatmanın ve yüz görsel görünümünün ilk aracısı olan organımızdır. Bu nedenle de herhangi bir sorun yaşandığında problemin önüne mutlaka geçilmelidir.

Rinoplasti Nedir?

Burun estetiği, yüzdeki burun oranını ve görünümünü değiştiren aynı zamanda nefes alma işlevini de etkileyen bir ameliyattır. Estetik bilinmesinin aksine yalnızca güzel bir görünüm elde etmek amacı ile gerçekleşmez. Bir diğer görevi olan burnun nefes alma işlevini ve fonksiyonunu da etkiler. Nefes almakta zorluk çeken kişiler burun yapıları ile ilgili birtakım sorunlar yaşayabilir. Bu sorunlara burun estetiği ameliyatı ile çözüm bulunabilir.

Rinoplasti ise burun estetik ameliyatlarında en çok kullanılan ameliyat türlerindendir. Bu ameliyat ile burnun şekli ve boyutu değiştirilir. Ameliyat sırasında öncelikli hedef ve amaç kesinlikle nefes alma fonksiyonuna herhangi bir zarar gelmemesidir.

Kapalı Rinoplasti Nedir?

Kapalı burun estetiği ameliyatı adından da anlaşılabileceği gibi burnun dış çevresine herhangi bir işlem oluşturulmadan gerçekleşen bir ameliyat türüdür. Genellikle hastalar bu tedavi yöntemini tercih etmek isterler ve daha hızlı iyileşen bir şekilde süreçte yer alırlar. Kapalı gerçekleşen işlemde burun deliklerinin içerisinden işlem gerçekleşir.

Kapalı işlemlerde burun deliklerinin içerisinde yer alan işlemler ile gerekli fonksiyonlar sağlanır. İşlemler sonucunda kemik kıkırdakları şekillendirilir. Bu ameliyat türünde iyileşme süresi daha kısa olmakla beraber hasta daha hızlı hayata devam edebilir.

Ameliyat sonucunda kişide hem nefes almada iyileşmeler sağlanır hem de psikolojik açıdan özgüven avantajı gelir. Kronik sinüzit tarzı rahatsızlıklar için de birçok fayda sağlar ve belirtileri en aza indirir. İyileşme süresi ise kişiye göre farklılık gösterir. Ortalama 6 hafta ila 3 ay arasında bir iyileşme süresi örnek olarak gösterilebilir.

Rinoplasti Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Öncelikle başvuran hastanın sağlık durumuna bakılır ve uygun olması takdirinde süreç için onay verilir. Estetik yapılması için şikayetler genellikle; burnun dar olması, geniş olması, kemerli olması, uzun olması veya asimetri durması çerçevesinde oluşur.

Ameliyat için doktora kaza geçiren ve kazaya bağlı şekil bozuklukları yaşayan kişiler de başvurabilir. Bazen burun şekli sebebi ile nefes alma eylemi aksayabiliyor ve zorluk haline gelebiliyor. Bu durum sonucunda çözüm olarak burun estetiği seçimler arasında yerini alır.

Rinoplasti Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat sonrası 2 hafta süresince spor yapılmamalıdır. Hayat rutinlerinden birtakım hareketlere ara vermek gerekir. Pansumanlar burun bölgesinde bir süre kalacağı için yüz yıkanırken yara ile su temas ettirilmemelidir. Saç yıkamak için de bir süre kuaför seçeneği tercih edilebilir çünkü yaralı ve sarılı bölgeye su değmemesi gerekir.

Olası enfeksiyon kapma riski, bu dikkat edilmesi gereken unsurlar ile ortadan kaldırılır. Mimik hareketlerinde aşırıya kaçmaktan kaçınılmalıdır ve burun fazla hareket ile zorlanmamalıdır. Doktorunuzun söylediği kontrol zamanlarına da dikkat etmek gerekir.

Estetik burun uygulamalarında kemerli burun Türkiye’de yaygın olarak düzeltilen burun türleri arasındadır. Ancak kemerli burun şikâyetleri estetik uygulamalarda yaşanan gelişmeler neticesinde kolaylıkla giderilebilir. Bu tür burun yapıları için kemik ve kıkırdaktaki fazlalık törpülenir ya da çıkarılır. Ancak son dönemlerde yaşanan gelişmeler neticesinde hastanın kemeri törpülenmeden burun yüksekliği komple azaltılabilir.

Septum, burundaki boşluğu ortadan ikiye ayıran bir kısımdır. Septumun ön kısmı kıkırdak arka kısmı da kemikten oluşur. Septum deviasyonu olarak adlandırılan durum da burunun orta hattında bulunan kemik ya da kıkırdak dokunun bir tarafa doğru eğik olması ve nefes alma sorunları yaratmasıdır. Bu durum burun estetiği sırasında ameliyat edilebilir.

Burun ameliyatı fiyatları kadar estetiğin doktorunun nasıl seçileceği de merak edilen konular arasındadır. Burun estetiği olmak isteyen kişiler ilk olarak işlemi bir kulak burun boğaz uzmanına mı yoksa plastik cerrahi uzmanına mı yaptıracağını belirlemelidir. Çünkü burnun fonksiyonel cerrahi uygulamaları kulak burun boğaz uzmanının ve estetik görünümü de plastik cerrahi uzmanının alanıdır. Bu belirlemenin ardından kişi işlemden beklentisini net bir biçimde belirlemesi önemlidir. Ardından doktorla detaylı bir planlama süreci gerçekleştirilmelidir.

Burundan ameliyat burun ucu özelinde de gerçekleştirilir. Burun ucu estetiği, burun ucunda bulunan kıkırdaklara şekil verilen bir işlemdir. Bu işlem sonrasında kişinin burnu ile dudağı arasındaki açı artırılabilir ya da azaltılabilir.

Ameliyatsız burun estetiği de mümkündür. Ameliyatsız burun estetiği için en sık kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir:

Burun dolgusu: Belirgin bir yapıda olmayan burun kemerleri için uygulanan ameliyatsız estetik yöntemidir. Ameliyatı tercih etmeyen hastalar tarafından da sıklıkla tercih edilen bu uygulamanın etkileri uzun vadede kalıcı değildir.

Burun ucu botoksu: Burnun dudak bölgesi ile birleştiği bölgeye botoks işleminin uygulanmasıdır. Uygulanan botoks bölgedeki kasın gevşemesini ve burnun ucunun yükselmesini sağlar. Bu işlemin etkisi de kısa sürelidir.

Bu uygulamalar yapılacak operasyona göre değişir. Septum eğriliği ve farklı sorunlar bulunmuyorsa işlem 2-2,5 saat kadar sürebilir.

Bu uygulamalar için geçerli olan bir mevsim bulunmaz. Ancak sıcak havalarda terleme nedeniyle burun alçısı kolaylıkla gevşeyebilir. Bununla beraber son yıllarda kullanılan malzemeler hava geçirgenliğini kolaylıkla sağlar ve böylelikle bu türden sorunlar yaşanmaz. Burun estetiğini yaz aylarında olmak isteyen hastaların dikkate alması gereken bazı durumlar da bulunur. İyileşme sürecinde güneşten uzak durulmalıdır. Bu işlem uygulanan bölgedeki deri renginin koyulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle güneşten korunmak adına güneş koruyucu krem ve şapka kullanılmalıdır. Yaz aylarında sıklıkla kullanılan güneş gözlüklerinden de bu dönemde uzak durulması gerekir. Ayrıca deniz ve havuza bu dönemde girilmemesi de önemlidir.

Açık ya da kapalı burun ameliyatı sonrasında burunda yaşanan travmanın şekline göre morarma görülebilir ya da hiç yaşanmaz. Oluşan morarmalar da 1 hafta içerisinde sararır ve zamanla gözle görülmeyecek bir renk alır. Ameliyattan sonraki 2.gün de şişlik ve ödem görülür. Bu ödem ve şişlikler de 1 haftada geçer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2025 17:51Yayınlanma Tarihi: 20.02.2025 17:51
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!