444 3 703

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri'nden Vertigo Uyarısı

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Uzmanları, "Vücudun denge sisteminde yaşanan bir sorun nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesi sorunu yani Vertigo, ciddiye alınıp tedavi edilmediği takdirde, günlük hayatınızı durdurma noktasına gelebilir" dedi.

Başınızı yastığınıza koyduğunuzda ya da günlük yaşantınızda baş dönmeleri yaşıyor ve buna bağlı olarak çalışma yaşantınız bozuluyorsa vertigo olabilirsiniz.

Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Uzmanları, bir çok sağlık probleminin de yaratabileceği baş dönmesi yani vertigonun en sık iç kulak hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıktığını belirterek konu hakkında önemli bilgiler verdi. 

Kbb uzmanları,Baş dönmesi en sık iç kulak hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Beyin, beyincik, diğer sinir sistemi ve göz hastalıkları, kalp ritim bozuklukları, kolesterol ve trigliserid yüksekliği gibi denge ile ilgili sistemleri etkileyebilecek çok sayıdaki hastalık baş dönmesi şikayetine yol açabilir, sebep bazen psikolojik de olabilir.

Fakat en sık rastladığımız durum iç kulaktaki mikroskobik kristallerin bulundukları yerden kopup iç kulak sıvısı içinde yer değiştirip belli baş ve vücut pozisyonlarında ortaya çıkmasıdır. Bu da şiddetli ve genellikle bir dakika kadar süren baş dönmesi yaratmaktadır.

Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV) dediğimiz İç kulak kristallerinin yerinden oynaması durumu kulaktaki denge merkezinde bulunan kristallerin arka yarım daire kanallarına düşmesi ile meydana gelmektedir.  Baş dönmesi şikayeti ile doktora başvuran hastaların yaklaşık yüzde 20'sinin bu sağlık sorununu yaşadığı görülmektedir. 

 

Bu durum da mutlaka bir uzman doktora başvurulması gerekmektedir. Hastalığın tanısı KBB uzmanı tarafından yapılacak olan muayene ve testler sonucunda koyulabilir. Sorunun kulaktan kaynaklandığı düşünüldüğünde işitme testi, orta kulağın incelenmesi, akustik refleks ve denge testi gibi testler yapılarak  anlaşılmaktadır. Hastalıkta ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda özel ameliyatlar yapılabilmektedir." diyerek sözlerine son verdi. 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 29.12.2023 09:53Yayınlanma Tarihi: 15.03.2017 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER