444 3 703

Tip2 Diyabet (Şeker Hastalığı) Cerrahisi

Bilgi Talep Formu

 

Günümüzün yaygın hastalıklarından biri olan obezite beraberinde farklı hastalıkları da getirir. Tip 2 diyabet de bu hastalıklardan biridir. Aşırı kiloya bağlı olarak ortaya çıkan bu hastalıkta kişi sürekli ve düzenli olarak insülin kullanmalıdır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde de farklı hastalıkların görülmesi mümkündür. Ömür boyu süren ve kronik bir hastalık olan şeker hastalığı, kalp damar başta olmak üzere pek çok ciddi sağlık sorununa neden olur. Bu nedenle tip 2 diyabette kişinin vakit kaybetmeden tedavi edilmesi önemlidir. Bu hastalığın gelişmesi uzun bir süreci kapsar ve ilk seyrinde çok fazla belirti vermeyebilir. Ancak erken teşhis başta olmak üzere alınan koruyucu önlemler ve hastanın yaşam tarzında yapılacak ufak değişiklikler ile korunma sağlanabilir.

 

Tip 2 Diyabet Hastalığı Nedir?

Pankreas hücrelerinin vücuda alınan şekeri enerji olarak kullanabilmesi için insülin gereklidir. Ancak insülin vücut tarafından üretilmiyorsa ya da eksik üretiliyorsa buna tip 1 şeker hastalığı denilir. Peki, “tip 2 diyabet nedir?” Pankreas insülin üretiyor ama bazı nedenlerden dolayı kullanamıyorsa buna da tip 2 şeker hastalığı adı verilir. Cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilen hasta grubu tip 2 olan gruptur. Buna karşılık tip 1 grubunda olanlar için ameliyat önerilmez. Çünkü bu ameliyatların gerçekleşmesi için hastada insülin üretiminin olması gerekir. İnsüline karşı gelişen direnç bu ameliyatlarla kırılabilir ve üretilen insülinin daha ekonomik kullanımı sağlanabilir. Bu hastalıkta cerrahi müdahalenin amacı, vücudun ürettiği insülinin kullanıma yardımcı olunmasını sağlamaktır. Yani bu ameliyatın yapılabilmesi için hastanın tip 1 diyabet hastası olmaması ve tip 2 şeker hastası olsa bile hala pankreasında insülin üreten bir kısmın bulunması gerekir.

 

Tip 2 Diyabet Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Tip 2 diyabet tedavisi, şeker hastalığına bağlı olarak organ hasarı başlamış ya da kan şekerini kontrol edemeyen hastalar için uygulanır. Yaşam stilini değiştirmiş, diyet ve egzersiz yapan, obeziteyi kontrol altında tutan ve ilaçlarla diyabet kontrolü sağlayan hastalar için metabolik cerrahi uygulaması önerilmez. Hastalığa neden olan çevresel faktörlerden biri de rafineri endüstriyel gıdalardır. Kişinin ameliyat uygun olup olmadığının belirlenmesi de laboratuvar ortamında gerçekleşen testlerle sağlanır.

 

Ben Bu Tedavi İçin Uygun muyum?

Eğer tip 2 şeker hastalığınız var ve optimal tedaviye rağmen kilonuzu ve kan şekerinizi kontrol altına alamıyorsanız, yapılan tetkiklerde vücudunuzda insülin rezervi varsa ameliyat olabilirsiniz.

Kimlere Uygulanmaz?

  • Eğer tip 1 şeker hastalığınız varsa, tip 2 şeker hastalığınız olsa bile vücudunuzda insülin üretimi yeterli değilse ameliyat önerilmez.
  • Genel anesteziyi kaldırabilecek durumda olmayan hastalara da uygulanmaz.
  • Psikolojik açıdan uygun olmayan hastalar için de ameliyat önerilmez.
  • Alkol ve madde bağımlısı bulunan hastalarda ameliyat için uygun değildir.

Yaş Sınırı Var mıdır?

Gereken şartlara uygun olması durumunda tip 2 diyabet tedavisi 18 ile 65 yaş aralığına uygulanabilir. Ancak 65 yaş üstü hastalar ayrıca değerlendirilir ve değerlendirme sonucuna göre ameliyata karar verilir.

Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Hasta kliniğimize başvurduğunda öncelikle vücudun insülin rezervini belirlemek için tetkikler alınır. Ancak hastanın bu tetkikler için kullandığı ilaçları 1 gün öncesinden bırakmak için doktoruyla görüşmesi ve hastanın tetkik günü sabah aç karnına gelmesi gerekir. Tetkikleri ve insülin rezervi uygun olan hastalar, detaylı bir değerlendirmeden geçer ve Check-Up uygulanarak dahiliye, kardiyoloji, psikiyatri, anestezi gibi bölümlerde hasta muayene edilir. Tüm bunlara ek olarak hastanın midesini incelemek için gastroskopi yapılır.

Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Etmeliyim?

Metabolik cerrahi (şeker hastalığı) ameliyatı sonrası birkaç aylık dönemde hekimin vereceği diyet programına uyulmalı ve ameliyat sonrası protein ağırlıklı beslenilmelidir.

Bu Tedavi Tip 1 ve Tip 2 Diyabet İçin Farklı mıdır?

Elbette Tip 1 ve Tip 2 diyabet tamamen farklı hastalıklardır. Tip 1 diyabette insülin üretimi olmaz. Öte yandan vücut tip 2 insülin üretir ancak bu insülini kullanamaz. Sadece tip 2 diyabet hastaları tedavi edilerek vücudun zaten üretilen insülini kullanmasına izin verilir.

Kalıcı Olarak Yüksek Kan Şekeri Seviyesi Vücudumuzdaki Organları Nasıl Etkiler?

Her iki diyabet türü de kan damarı duvarlarına zarar vererek organ hasarına neden olur. Fazla kilolu hastalarda özellikle orta ve büyük kan damarları etkilenir ve bu da kalp krizi ve felç gibi sorunlara yol açar. Kilosu düşük olan hastalarda küçük ve orta damarlardaki etkisinden dolayı göz, böbrek ve ayak problemleri yaşanabilir. Metabolik sendromun diğer bileşenleri arasında yüksek tansiyon, obezite, yüksek kolesterol ve diğer kan lipidleri bulunur. Ama her zaman istisnalar vardır.

Ameliyat Öncesi Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ameliyattan 1-2 gün önce hastanede kalışınız gerçekleştirilir ve kan şekeriniz ve hipertansiyonunuz kontrol altına alınır. Ameliyattan bir gün önce sıvı diyete (su, meyve suları, çorba, çay, ayran, buğulanmış meyve ve benzeri) başlamalı ve akşam 22.00'den sonra yeme ve içmeyi bırakmalısınız. (Bu, bağırsağınızın temiz kalmasını sağlar, böylece lavman gerekmez, ameliyat temiz olur ve tip 2 diyabet risk faktörleri azalır.)

Operasyon Sırasında Beni Neler Bekliyor?

Ameliyat sırasında kanınızdaki oksijen doygunluğunu kontrol etmek için parmağınıza oksijen ölçüm kalemi takılır. Bir kan basıncı monitörü, gerilimi kontrol etmek için kan basıncınızı otomatik olarak ölçer. Anestezi ve diğer ilaçların akışını sağlamak için venöz erişim sağlanır. Anestezi altındayken kateterler yeterli ve güvenli sıvı akışı sağlar. Aşırı kilolu hastalarda veya ek sorunları olan hastalarda tansiyon ve oksijen miktarını ölçmek için toplardamar içinde elde veya bilekte bir damar açılır ve ameliyattan bir gün sonra çıkarılır. Daha sonra yürümeye başlayana kadar bacaklarınızda yeterli kan akışını sağlayacak özel çoraplar giyinirsiniz. Ayrıca ameliyat sırasında bacaklarınızda kan birikmesini önlemek için bacaklarınıza basınç cihazları ile masaj uygulanır.

Operasyondan Sonra Nelere Dikkat Etmeliyim?

Ameliyattan sonraki ilk gün yakından takip için yoğun bakımda kalmanız gerekir. Yoğun bakım ünitesine nakledilirken anestezinin etkisi devam eder. Her 15 veya 30 dakikada bir tansiyonunuz ölçülür. Ameliyattan sonra oksijen miktarını kontrol etmek için parmağınıza bir ölçüm klipsi takılır. Ameliyattan sonraki ilk gün sadece su içebilirsiniz. Ağızdan beslenmeniz yeterli düzeye gelene kadar diğer sıvılar ve proteinler size damardan verilir. Ameliyattan 1 gün sonra ayağa kalkarken başınız dönebileceğinden, oturma ve ayakta durma konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir.

Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Tip 2 diyabet beslenme listesi de merak edilenler arasındadır. Operasyon sonrası beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:

•Operasyona bağlı olarak sıvı veya yarı katı diyete devam etmeli ve öğünlerinizi 2-3 saatte bir almalısınız.
•Günde en az 1,5 litre su içmelisiniz. Günlük idrar miktarınız 1,5 litrenin üzerinde olmalıdır.
•1 ay mide ve 2 ay safra kesesi korumanız olmalıdır.
•Oral alımınız yeterli olana kadar vitamin şurubu ve kalsiyum takviyesi almalısınız.
•Stres durumları için ilaç ihtiyacınız da azalır. Ancak 15 gün boyunca her gün tansiyonunuzu ölçüp kaydetmeniz önerilir.

İzleme Nasıl Olmalıdır?

Tip 2 diyabet tedavisi sonrası 1., 3., 6., 12., 18. ve 24. aylarda kan ve idrar tahlili yaptırmalısınız. Mide durumunuzu kontrol etmek için endoskopi yaptırmanız gerekebilir.

 

Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!