Genel kanı tam tersi olsa da öksürük aslında iyi bir şeydir. Çünkü vücudunuz öksürük yolu ile tahriş edici maddelere karşı tepki verir ve solunum yollarını temizler. Ancak öksürük bazen sizi bütün gece ayakta tutabilir ve hiç geçmeyecek şiddette yaşanabilir. Dönem dönem bu türden bir öksürük yaşıyor ve öksürüğe ne iyi gelir diye merak ediyorsanız çoğu öksürüğün tedavi gerekmeksizin kendi kendine iyileştiğini ve semptomları çok kolay yöntemlerle hafifletilebileceğini bilmelisiniz. İşte boğazınızı veya solunum yollarınızı tahriş eden bir şey olduğunda ortaya çıkan doğal bir refleks olan öksürüğü hafifletmenin yolları:
Genellikle alt ve üst solunum yollarının balgam, toz, mukus, mikrop ya da alerjenlere karşı verdiği bir tepki olan öksürük, vücudun zararlı etkenlerden korunabilmesini sağlar. Başta üst ve alt solunum yolları olmak üzere mide, dış kulak, sinüsler, kalp zarı ve kulak zarından kaynaklı problemlerde de oluşur. Öksürük genellikle kaynaklı olduğu problem ortadan kalkana kadar sürer ve sonrasında kendiliğinden geçer.
Öksürük yetişkinlerde sigara kullanımı, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonları, kirli hava, kullanılan ilaçlar, geniz akıntısı, alerji ve reflü gibi nedenlerden kaynaklı olabilir. Bunun yanında daha az sıklıkta solunum yollarında görülen kanserlerden kaynaklı da öksürük durumu yaşanabilir.
Çocuklarda görülen öksürükler de enfeksiyon kaynaklıdır. Ayrıca 1 ile 2 yaş grubu çocuklarda reflü başta olmak üzere alerji, doğumsal anomaliler ve astım da nedenler arasındadır. 2 ile 6 yaş grubunda ise astım, alerji, bademcik iltihabı, sinüzit ve geniz eti büyümesi ilk sıradaki nedenlerdendir. 6 ile 16 yaş grubu çocuklarda da sinüzit, astım ve alerjik rahatsızlıklar ilk sıradadır.
“Kuru öksürük nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız kuru öksürük durumunda zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmak en kesin çözümdür. Peki, akut öksürüğü ne keser? Akut öksürüklerde ise yaşanan durumun şiddeti ve yaşanma sıklığı artıyorsa ve buna halsizlik, yüksek ateş, mukusta değişim (kan, sarı ya da yeşil renk olma gibi), ses kısıklığı, nefes darlığı ve hırıltılı nefes alma durumu yaşanıyorsa bir uzmandan yardım alınmalıdır.
“Korona öksürüğü nasıl geçer? Neye dikkat edilmeli?” konu hakkında merak edilenler arasında. Covid-19 geçirmiş kişiler uzun bir süre öksürük yaşayabilir. Bu nedenle covid-19 geçirmiş kişilerin öksürüğün kalıcı olma ihtimaline ve akciğerin etkilenmesine karşı doktor kontrolü altında olması gerekir.
Öksürüğü en hızlı şekilde kesen yöntem tuzlu su ile gargara yapmaktır.
Öksürük için evde yapılabilecek diğer bazı karışımlar ise aşağıdaki gibidir:
Bunun yanında bol su tüketmek de öksürüğe neden olan akıntının azalmasını sağlar. Pastiller de öksürüğün hafifletilmesinde yardımcıdır. Özellikle kış aylarında yeterli ve dengeli beslenmek ve C vitamini tüketmek de öksürüklü mücadelede yardımcıdır. Öksürük alerjik nedenlerden kaynaklı yaşanıyorsa polen seviyesi yüksek olan yerlerden uzak durulmalıdır. Sigara tüketimi de öksürüğü artırır. Bu nedenle sigara içmeyi bırakmak alınabilecek önlemler arasındadır. Bulunulan ortamın havasını nemlendirmek de öksürüğü hafifletir. Bunun için hava nemlendirici cihazlar ile ortam nemlendirilebilir.
“Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız çocuğunuz alerjikse alerjen ortamlardan uzak tutmalısınız. Bunun yanında ortamda toz tutan halıları, oyuncak ve kitapları kaldırmalısınız. Çocuğunuzun nevresim takımlarını da en az haftada 1 kez yüksek derecede yıkamalısınız. Çocuğunuzun öksürüğü alerji dışında nedenlerden kaynaklanıyorsa ortam havasını nemlendirmelisiniz. Çocuklarda öksürük nedenleri olan faktörlerden biri de burunda biriken mukusun boğaza inmesi ve geniz akıntısına neden olmasıdır. Çocuğunuzda böyle bir durum varsa serum fizyolojik ya da deniz suyu spreyi kullanabilirsiniz.