444 3 703

Uyuz Belirtileri Nelerdir? Uyuz Hastalığı Bulaşıcı mı?

Uyuz belirtileri sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Genellikle ciltte döküntü ve yoğun kaşıntıya neden olur. Yaşanan belirtiler geceleri daha da artar ve bu durum deri hastalığının en belirgin işaretlerindendir.

Belirtiler döküntü ve kaşıntı ile sınırlı değildir. Deri altına yerleşen mikroskobik parazitlerin sebebiyet verdiği uyuz hastalığı, ciltte küçük kırmızı kabarcıklar, ince çizgiler ve yaralarla kendini gösterir. Belirtiler yoğun olarak eller, dirsekler, bilekler, ayaklar gibi bölgelerde görülür.

Her hastalıkta olduğu gibi uyuz hastalığında da erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle zaman kaybetmeden tedavi sürecinin başlatılması gerekir. Böylelikle vücutta hastalığın  yayılmasının önüne geçilerek hastalığın ciltte daha fazla hasara yol açması önlenebilir.

Uyuz Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığının belirtileri hastalığın şiddeti, hastanın yaşı ve bağışıklık sistemi gibi belirli faktörlere göre kişiden kişiye farklılık gösterir. Genel belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntıdır,
  • Ciltte kızarıklık şeklinde döküntüler, kabuklaşma,
  • Kaşıntıya neden olan deri parazitinin yaşadığı deri altı tüneller,
  • Bölgede şişlik ve iltihaplanma,
  • Deride kalınlaşma,
  • Cİlt renginde değişim,
  • Genital bölge uyuz belirtileri,
  • Hafif ateş,
  • Alerjik reaksiyonlar.

Uyuz Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis doğru tedavinin uygulanması adına önemlidir. Teşhis için hastanın şikayetleri dinlenir ve fiziki muayene uygulanır. Bazı durumlarda doktor hastadan doku örneği alınmasını da isteyebilir.

Uyuz tedavisi için doktor hastanın yakınlarını da sürece dahil eder. Çünkü aynı evde yaşayan bireylere hastalığın bulaşma riski yüksektir ve bulaştıktan sonra ilk belirtilerini 2 ile 6 hafta içinde göstermesidir.

Uyuza Karşı Nasıl Önlemler Alınabilir?

Belirtiler karşısında alınabilecek en iyi önlemlerden biri enfekte kişilerle yakın temastan kaçınmaktır. Bu süreçte enfekte kişilerin kullandığı eşyalar da kullanılmamalıdır. Hastalık temasın yanı sıra kıyafet, nevresim takımı ve havlu gibi eşyalarla da bulaşabilir.

Bunun yanında her hastalık önleminde olduğu gibi uyuz hastalığında da el hijyenine dikkat edilmelidir. Çünkü farkında olmadan uyuz akarları ile temas edilebilir ve eller bu temas sonrasında doğru bir şekilde temizlenmezse  enfeksiyon yayılabilir.

Yaşam alanında hijyeni sağlamak da alınabilecek bir diğer önlemdir. Özellikle havlu ve nevresim takımlarının düzenli değiştirilmesi ve 60 derece sıcaklıkta yıkanması önemlidir. Bu gibi önlemlerle yakın çevrenizdeki uyuz hastalığından korunabilirsiniz.

Uyuza İyi Gelen Doğal Yöntemler Nelerdir?

Belirtiler için uygulanan tıbbi tedavi doğal yöntemlerle desteklenebilir. Bu yöntemlerde kullanılan doğal desteklerden biri sarımsaktır. Sarımsak, hastalığı tetikleyen parazitlerin yok edilmesine yardım eden antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle hastalığın olduğu bölgelere sarımsak yağı sürülebilir.

Antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahip diğer doğal destekler aşağıdaki gibidir:

  • Çay ağacı yağı
  • Zeytinyağı
  • Okaliptüs yağı
  • Adaçayı
  • Sirke

Hastalıktan etkilenen cildi yatıştırmak için de aloe vera kullanılabilir. Cildi yatıştıran ve nemlendiren özelliklere sahip aloe vera ile yoğun kaşıntı sonucu ciltte oluşan kabarıklık, kızarıklıkların azalmasını sağlayabilirsiniz.

Buhar banyosu da tercih edilen bir diğer destek tedavidir. Hastalığı oluşturan parazitlerin ölümünü destekleyen buhar banyosu için sıcak suya birkaç damla çay ağacı yağı ekleyerek buhar banyosunu uygulayabilirsiniz.

Uyuz Hastalığının Belirtileri Nasıl Geçer?

Hastalığın belirtilerini geçirmek için öncelikle doktorunuz tarafından verilen reçeteyi doğru uygulamalısınız.

Reçetede genellikle cilde uygulanan losyon ve kremler bulunur. Bu losyon ve kremleri parazitleri öldürmeye yarayan içeriğe sahiptir. Bunun yanında kaşıntıyı hafifletmek için antihistaminikler de reçete edilir.

Bunun yanında kıyafet, nevresim takımı ve havluları bu süreçte yüksek ısıda yıkamalı ve birkaç gün boyunca da hava almayan torbada tutmalısınız.

Uyuz Hastalığının İyileşme Belirtileri Nelerdir?

Uyuz hastalığının iyileşme belirtileri kaşıntının azalması ve yeni döküntüleri oluşmaması şeklindedir. Kişinin yaşadığı kaşıntı hissi tedaviye başladıktan birkaç gün sonra hafiflemeye başlar. Cildin tamamen iyileşmesi ise birkaç hafta sürebilir.

İyileşme sürecinde ciltteki kabarcık ve kızarıklıklar yavaş yavaş kaybolur. Ek olarak hastalığa neden olan parazitin yarattığı deri altı tünel izleri de zamanla kaybolur. Tedavi doğru uygulandığında da cilt eski sağlığına kavuşarak  hastalığın yeniden bulaşma riski azalır.

SIK SORULAN SORULAR

Uyuz, özellikle gece saatlerinde artan yoğun bir kaşıntıya sebep olur. Kırmızı kabarcıklar veya yaralar şeklinde cilt döküntüleri görülür. Enfekte bölgelerde ince gri çizgiler fark edilebilir; bu çizgiler parazitlerin deri altında hareket ettiğinin göstergesidir.

Bebeklerin hassas cildinde kırmızı veya pembe döküntüler görülür. Uyuz, bebeklerde çoğu zaman kabarcıklar ve ülserlere yol açar. Uyuz olan bebekler genellikle çok huzursuz olurlar ve sık sık ağlarlar. Her iki durumda da bu belirtilerin herhangi birini fark ederseniz, en kısa sürede sağlık profesyoneli ile iletişime geçmeniz önemlidir. Çünkü erken teşhis ve tedavi, komplikasyonları önlemede kritik bir rol oynar.

Uyuz belirtileri parazitin vücuda bulaşmasının ardından genellikle 2 ile 6 hafta içinde ortaya çıkar. Ancak daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler daha hızlı görülür.

Uyuz hastalığında yaşanan kaşıntılar genellikle geceleri daha şiddetlenir. Ek olarak parazitlerin deri altında açtığı tüneller gözle görülür. Alerji de ise kaşıntı yaygın yaşanır ancak deri altında herhangi bir tünel izi olmaz. Genellikle de alerjenle temasın ardından alerji belirtileri başlar.

Uyuz hastalığı sarcoptes scabiei adlı mikroskobik parazitin cilde yerleşmesiyle başlar. Parazitin insandan insana doğrudan temas veya ortak eşya kullanımıyla bulaşması söz konusudur.

Kaşıntının geçmesi tıbbi tedavi ile mümkündür. Tıbbi tedavinin başlamasından kısa bir süre sonra kaşıntılar azalır.

Hastalığa neden olan parazitin ölmesi doktor tarafından reçete edilen ilaçlarla mümkündür.

Sirke yalnızca tıbbi tedaviyi destekleyen doğal bir içerik olarak kullanılır. Ancak sirkenin uyuz üzerindeki etkisini kanıtlayan tıbbi bir kanıt yoktur.

Uyuz paraziti insan vücudu dışında 2 ile 4 gün boyunca yaşayabilir.

Temas sonrası belirtileri gözlemlemeli ve vakit kaybetmeden tıbbi destek almalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.10.2024 09:17Yayınlanma Tarihi: 09.02.2024 14:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER