444 3 703

Tip 2 Diyabet Hastaları İnsülin Kullanır mı?

Bilgi Talep Formu

 

Tip 2 diyabet, vücudun glikozu kullanma şeklini bozmasıyla bilinen bir hastalıktır. Glikoz, insülin hormonunun yardımıyla hücrelere girer. Tip 2 diyabet durumunda ise vücut, insülin seviyelerine yanıt vermeyi durdurur ve bu durumda pankreas vücudun ihtiyacı olan insülini üretemez. Kişinin fazla kilolu olması, karın ve karaciğer bölgesinde fazla yağının bulunması gibi durumlar da vücudun insülin talebini artırır. Bu da glikozun kanda birikmesine neden olur ve tedavi gerçekleşmediğinde çeşitli sorunlara yol açabilir.

Tip 2 Diyabet Tedavisinde İnsülinin Önemi Nedir?

Tip 2 diyabet tedavisi sürecinde insülin, kan şekeri seviyelerinin kontrol altında tutulmasında önemli bir rol oynar. Tip 2 diyabetli hastalar genellikle insülin direnci veya insülin üretiminde yetersizlik yaşar. Bu durum, kan şekeri seviyelerinin kontrolsüz şekilde yükselmesine neden olabilir. İnsülin tedavisi, bu dengenin sağlanmasında kritik bir araçtır.

İnsülin, hücrelerin kan şekerini enerji olarak kullanmasını sağlar. Tip 2 diyabetli hastalarda bu süreç bozulduğu için insülin takviyesi kan şekeri seviyelerini düşürür ve dengeler. Yüksek kan şekeri seviyeleri (hiperglisemi) uzun vadede organlara zarar verebilir. İnsülin tedavisi, kan şekeri seviyelerini hedef aralıkta tutarak bu tür komplikasyonları önlemeye yardımcı olur.

İyi kontrol edilen kan şekeri seviyeleri, diyabetin neden olabileceği böbrek hastalığı, diyabetik retinopati (göz hasarı) ve nöropati (sinir hasarı) gibi komplikasyonların riskini azaltır. Diyabet, kalp hastalığı ve felç riskini artırır. İnsülin tedavisi, kan şekeri seviyelerini kontrol ederek bu riskleri azaltmada önemli bir rol oynar.

Bazı Tip 2 diyabetli hastalar diyet, egzersiz ve oral antidiyabetik ilaçlarla kan şekeri seviyelerini kontrol edemez. Bu durumda insülin tedavisi etkili bir çözüm sunar. Hastalığın ilerleyen aşamalarında pankreasın insülin üretimi daha da azalabilir. Bu durumda insülin tedavisi öncelikli hale gelir ve bu süreçte insülin tedavisi sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile desteklenmelidir.

Tip 2 Diyabetli Kişilerde İnsülin Neden Kullanılır?

Tip 2 diyabet teşhis edildiğinde kişinin kan şekeri seviyesi aşırı yüksekse kan şekeri seviyelerini düşürmek için doktor tarafından hastaya insülin önerilebilir. Bu türden hastalarda insülin kullanımı kan şekeri seviyesinin hızlı bir şekilde daha sağlıklı bir aralığa inmesine yardım eder. Bunun yanında diyabet hastalarının insülin kullanımı vücudun soluklanmasını sağlar. İnsülinin bazı ilaçlara göre daha az yan etkisi bulunur. İnsülin vücudun ürettiği bir hormonun sentetik versiyonu olduğundan vücutla daha doğal bir şekilde etkileşerek daha az yan etkiler yaratır. Hipoglisemi ise insülin kullanımının tek yan etkisidir.

İnsülin Çeşitleri Nelerdir?

İnsülin, diyabet tedavisinde kullanılan temel ilaçlardan biridir ve çeşitli tiplerde bulunur. İnsülin çeşitleri, etki süreleri ve kullanım amaçlarına göre sınıflandırılır. Başlıca insülin çeşitleri aşağıdaki gibidir:

  • Hızlı Etkili İnsülin: 10-30 dakika içinde etkisini gösterir. En yüksek etki zamanı ise 30-90 dakikadır. Yemeklerden hemen önce veya yemek sırasında alınır. Yemek sonrası kan şekeri artışını kontrol etmek için kullanılır.
  • Kısa Etkili İnsülin: 30-60 dakika içinde etkisini gösterir. En yüksek etki zamanı 2-5 saattir. Yemeklerden 30 dakika önce alınır. Yemek sonrası kan şekeri kontrolünde kullanılır.
  • Orta Etkili İnsülin: 1-2 saat içinde etkisini gösterir. En yüksek etki zamanı 4-12 saattir. Genellikle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez alınır. Bazal (temel) insülin ihtiyacını karşılar.
  • Uzun Etkili İnsülin: 1-2 saat içinde etkisini gösterir. Genellikle günde bir veya iki kez alınır. Gün boyunca sabit bir bazal insülin seviyesi sağlar.
  • Ultra Uzun Etkili İnsülin: 6 saat içinde etkisini gösterir. Genellikle günde bir kez alınır. Çok uzun süreli bazal insülin sağlar ve daha az enjeksiyon gerektirir.
  • Karışım İnsülinler: Hızlı etkili veya kısa etkili insülin ile orta etkili insülin karışımıdır. 10-30 dakika içinde etkisini gösterir. Genellikle günde iki kez yemeklerden önce alınır. Hem yemek sonrası hem de bazal insülin ihtiyacını karşılar.

Ne Kadar İnsülin Almalısınız?

Hastanın ilk insülin kullanımında doktor doğru dozu hesaplamak, hasta için en doğru dozu bulmak adına hastanın kilosuna, yaşına, beslenmesine, genel sağlığına ve tedavi hedeflerine dikkat eder. İnsülin dozajını etkileyen bazı önemli faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Vücut Ağırlığı: Genellikle vücut ağırlığı insülin dozajının belirlenmesinde önemli bir faktördür. Ortalama bir hesaplama, kilogram başına günlük insülin ihtiyacının belirlenmesiyle yapılır.
  • İnsülin Duyarlılığı: Her bireyin insüline verdiği yanıt farklıdır. Bazı kişiler daha az insülinle kan şekeri seviyelerini kontrol edebilirken, diğerleri daha yüksek dozlara ihtiyaç duyabilir.
  • Yaşam Tarzı ve Aktivite Düzeyi: Fiziksel aktivite insülin ihtiyacını azaltabilir. Daha aktif bir yaşam tarzı olan kişiler, genellikle daha az insülin gerektirir.
  • Tip 1 Diyabet: Tip 1 diyabetli kişiler genellikle bazal (uzun etkili) ve bolus (yemek zamanı, hızlı etkili) insülin kullanır. Tipik olarak, günlük toplam insülin dozu kilogram başına 0.5-1.0 ünite arasında değişir.
  • Tip 2 Diyabet: Tip 2 diyabetli kişiler, diyet ve oral antidiyabetik ilaçlarla yeterli kontrol sağlanamadığında insülin kullanır. Başlangıç dozları genellikle kilogram başına 0.2-0.5 ünite arasında değişir ve ihtiyaçlara göre ayarlanır.
  • Karbonhidrat Sayımı: Yemeklerde tüketilen karbonhidrat miktarına göre insülin dozu ayarlanır. Tipik bir hesaplama, her 15 gram karbonhidrat için 1 ünite insülin (1:15 oranı) şeklindedir, ancak bu oran kişiye göre değişebilir.
  • Kan Şekeri Düzeyi: Yemek öncesi kan şekeri düzeyine göre de dozaj ayarlanabilir. Yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmek için ekstra insülin gerekebilir.
  • Gün Boyu Sabit Kan Şekeri Seviyesi: Bazal insülin, gün boyunca sabit bir kan şekeri seviyesi sağlamak için kullanılır. Tipik olarak gece yatmadan önce veya sabahları alınır. Dozaj, kan şekeri takibi ve ihtiyaçlara göre ayarlanır.

KAYNAK: https://www.nhs.uk/medicines/insulin/insulin-for-type-2-diabetes/

Tip 2 diyabet tıbbi bir hastalıktır ancak kontrol altına alınmazsa hayatı tehdit eden sorunlara neden olabilir. Diyabetin yaşam kalitenizi düşürmesine izin vermeyin, bilgi talep formu doldurun ve en kısa sürede diyabetten kurtulun! 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.06.2024 13:13Yayınlanma Tarihi: 06.06.2024 15:13
Yorum Ekle


Prof. Dr. Mustafa Şahin

Prof. Dr. Mustafa Şahin
Genel Cerrahi Uzmanı

Profili Gör
KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!