Diş eti çekilmesi, diş etlerinin yavaş yavaş dişlerden uzaklaşarak diş köklerini açığa çıkardığı bir diş sağlığı sorunudur. Genellikle diş eti iltihaplanması nedeniyle oluşur ve erken dönemde fark edilmediğinde diş kaybına yol açabilir.
Diş etleri çekildiğinde dişler daha hassas hale gelir ve estetik olarak da rahatsızlık verebilir. Ancak diş eti çekilmesi, düzenli diş bakımı, profesyonel temizlik ve gerektiğinde cerrahi müdahalelerle tedavi edilebilir.
Diş eti çekilmesi, diş etlerinin dişlerden uzaklaşarak diş köklerini açığa çıkardığı bir durumdur. Genellikle diş eti iltihabına (periodontitis) bağlı olarak gelişir. İltihap, diş eti dokularını ve dişleri destekleyen kemikleri zayıflatarak diş kaybına neden olabilir. Zamanında fark edilip tedavi edilmezse diş sağlığı ciddi şekilde etkilenebilir.
Diş eti çekilmesinin en yaygın belirtisi dişlerde hissedilen hassasiyettir. Çekilme ilerledikçe diş boyu gözle görülür şekilde uzar ve dişlerde sallanma meydana gelebilir. Diğer diş eti çekilmesi belirtileri aşağıdaki gibidir:
Diş eti çekilmesi farklı faktörlerin etkisiyle ortaya çıkabilen bir sorundur. Ağız hijyenine dikkat etmemek ve genetik yatkınlık diş eti çekilmesine neden olabilen başlıca etkenler arasında yer alır. Diğer yaygın nedenler ise aşağıdaki gibidir:
Periodontoloji tedavisinde yani diş eti hastalıklarının tedavisinde en kritik adım doğru tanı koymaktır. Bu süreçte hastanın tıbbi geçmişi, klinik muayene ve radyografik incelemeler büyük önem taşır. Bu yöntemler hastalığın kapsamını ve ciddiyetini belirleyerek tedavi planının yapılmasına yardımcı olur. Doğru tanı etkili bir tedavi sürecinin başlangıç noktasıdır ve hastalığın ilerlemesini durdurmak için hayati bir rol oynar.
Diş etlerinizde gözle görülür bir çekilme ya da dişlerinizde hassasiyet fark ederseniz periodontoloji uzmanına başvurmalısınız.
Bakteri plağının zararlarını ve nasıl temizleneceğini bilen hastalarda tedavi başarısı çok daha yüksektir. Tedavinin ilk aşamasında diş taşları temizlenir ve diş yüzeyleri parlatılır.
Bazı durumlarda da iltihabın derecesine göre lokal anestezi ile derin temizlik işlemi uygulanır. Akut diş eti enfeksiyonu gibi vakalarda da tedaviye destek olarak antibiyotik kullanılır. Bu süreçte hastaya antibakteriyel gargaralar da verilir.
Daha ileri aşamadaki iltihaplanmada diş etleri yüzeylerinden kaldırılarak iltihaplı dokular lokal anestezi ile temizlenir. Bazı durumlarda da kemik oluşumunu desteklemek adına kemik tozu ve greftleri uygulanır.
Diş eti çekilmesini engellemek için alınabilecek önlemler aşağıdaki gibidir:
Tuzlu su ile gargara diş eti çekilmesinde uygulanan ve iyi sonuç veren bir yöntemdir. Tuz doğal bir dezenfektan olduğundan diş etlerinin temizlenmesine yardım ederek hassasiyeti azaltır.
Bunun yanında adaçayı tüketmek, Hindistan cevizi yağını diş etlerine uygulamak, c vitamini takviyesi almak ta diğer yöntemlerdendir. Bir diğer doğal yöntem de yeşil çay tüketmektir. Yeşil çay diş ve diş etlerini güçlendirerek çekilmelere iyi gelir.
Diş kaybı, diş eti çekilmesinden kaynaklanan komplikasyonlardan biridir. Bunun yanında kişide çene kemiği kaybı da yaşanabilir. Aynı zamanda diş eti çekilmesi yaratan bakteriler dolaşım sistemi yoluyla vücudun diğer alanlarını da etkiler.
"Diş eti çekilmesi ağrı yapar mı?" sorusu da konu hakkında merak edilenler arasındadır. Diş etlerinde çekilme dişlerin köklerinin açığa çıkmasına neden olduğundan hassasiyete ve ağrıya neden olabilir.
Diyabet gibi sistematik hastalıklar, genetik yatkınlık, yaşlılık, hormonal değişimler, stres, diş sıkma/gıcırdatma diş eti çekilmesinin risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Vücutta C vitamini eksikliği durumunda diş eti çekilmesi görülebilir.
Diş eti çekilmesi ameliyatı flep ameliyatı olarak da bilinir ve ameliyat diş etlerinde küçük kesikler oluşturularak temizlenmesiyle meydana gelir. Diş etlerinde yer alan bakterilerin temizlenmesinin ardından kesikler dikilir.
Diş eti iltihabının tedavisi derecesine göre detertraj, subgingival küretaj ve gerekirse ileri periodontal tedavi uygulamaları ve ilaç kullanımı ile yapılmaktadır. Bu yöntemlerle diş eti iltihabının temizlenmesi sağlanır.
Dişeti beyazlaması sağlıksız diş etinin belirtisidir. Dişetinde çekilmeler ve gingivitis ya da ağız içi lezyonların belirtisi olabilir.
Dişeti tedavisinin süresi hastalığın ilerleme durumuna göre değişkenlik gösterir. Bu süre genellikle 1 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.
Dişetlerini güçlendirmek için ağız hijyeni çok iyi olmalıdır. Düzenli beslenme ve sağlıklı gıdaların tüketimi de her zaman önemlidir.
Diş taşı çok fazla biriktiyse kırılıp parçalanabilir.
Bebeklerde diş çıkmasında zorluk varsa diş eti morarması görülebilir. Masajla diş eti rahatlatılır, eğer uzun sürerse ufak bir kesi ile bölge temizlenir.
Diş eti çekilmesi ya da farklı nedenlerle ortaya çıkan diş eti kanaması gargara, diş taşı temizliği ve derin küretaj işlemi ile tedavi edilir. Akut kanama ise diş etine baskı yapılarak durdurulabilir.
Gargara ile ılık tuzlu su yapmak ve günde iki kez dişlerin fırçalanması bu problemleri rahatlatacaktır. Diş hekiminin müdahale etmesi gereken şiddetli ağrı ya da kanama gibi durumlarda Kadın doğum uzmanının görüşü de alınarak acil tedaviler yapılabilir.