444 3 703

Sanal Anjiyo Nedir? Nasıl Yapılır 2025?

Bilgi Talep Formu

Sanal anjiyo tıp dünyasında sık sık duyulan ve tanı koymakta birçok avantaj sunan bir yöntemdir. Ä°ÅŸte en çok kalp hastalıklarında kullanılan yöntemin detayları!

Tıp dünyasında yer alan tedavi yöntemleri ve geliÅŸen teknoloji sayesinde ilerleyen araçlar çok ilgi görür. Ancak tanı koymak için de bazı yöntemler kullanılır ve bu yöntemler zaman geçtikçe geliÅŸtirilerek daha iyi hale getirilir. Anjiyo, kalp rahatsızlıklarında damar tıkanıkları ile alakalı bir tedavi yöntemi kavramıdır. Sanal anjiyo amacı ise tanı koymak adına bilgisayarlı tomografi cihazlarıyla damar iç yapısının görüntülemesini saÄŸlamaktır.

Sanal Anjiyo Nedir?

BT anjiyografi olarak da geçen iÅŸlem, bilgisayarlı tomografi aracılığı ile damar içini görüntülemeyi saÄŸlamaktadır. Daha çok kalp rahatsızlıklarının tanı aÅŸamasında kullanılan yöntem, erken tanı konmasını saÄŸlar. Ä°ÅŸlemin gerçekleÅŸmesi için kol damarından kontrast bir madde verilir. Verilen bu madde ile damarların iç akışında bulunan yapısı ve oluÅŸan tıkanıklıkların tespiti saÄŸlanır.

Kalbi beslemesi ile görevlenen koroner damarların görünümü 3D ÅŸekli ile yansıtılır. Tehlike oluÅŸturacak varyasyonların tespiti erken saÄŸlanabilir ve yumuÅŸak plakların teÅŸhisi yapılır. Sanal anjiyo ne kadar sürer sorusuna ise 5 ila 15 dakika ÅŸeklinde cevap verebiliriz. Ä°ÅŸlemde kullanılan teknolojide ön plana çıkan foton sayacı yaydığı X- ışınları sayesinde görüntülerin iyi ve yüksek bir çözünürlükte yansıtılmasına etki eder.

Sanal Anjiyo Nasıl Yapılır?

Ä°ÅŸlemin gerçekleÅŸmesi için öncelikle kol damarından kontrast bir maddenin enjekte edilmesi gerekir. Sıvı sayesinde iÅŸlem sırasında damar içerisinden daha net ve iyi bir görünümün alınması saÄŸlanır. Ardından hastanın tomografi cihazına girmesi gerekir ve damar içerisindeki görüntüler alınmaya baÅŸlanır. Damarın yapısı ile olası tehditler incelenir ve hastanın bazen nefesini tutması istenir. Ä°ÅŸlem çok kolay, tehlikesiz ve sık sık yapılan bir uygulamadır.

Hastanın enjekte iÅŸlemine izin vermesi ve tomografi cihazında hareketsiz kalması yeterlidir. Hastanın iÅŸlem öncesinde 4 ila 6 saat kadar sıvı tüketmemesi ve herhangi bir ÅŸey yememesi gerekir. Sanal anjiyo riskli mi sorusuna ise rahatça risksizdir diyerek cevap verebiliriz. Bu iÅŸlem aÅŸağıdaki kiÅŸiler için uygun deÄŸildir:

  • Hamilelik döneminde olan kiÅŸiler için
  • Fazla vücut ağırlığına sahip olanlar için
  • Kalp ritminde ciddi bozukluk problemleri yaÅŸayanlar için
  • Kontrast madde alerjisine sahip kiÅŸiler için
  • Böbrek yetmezliÄŸi problemi yaÅŸayanlar için

Sanal Anjiyo Yaptıranların Yorumları! 

Bu iÅŸlemin doÄŸruluk oranı merak edilen bir detaydır. Ancak neredeyse %100’e yakın bir doÄŸruluk sunmaktadır. EÄŸer kalp damarında sorun çıkmazsa teste güvenilir fakat sorun oluÅŸursa anjiyo iÅŸlemine gerek duyulabilir. Ä°ÅŸlemi yaptıranların yorumları genellikle olumlu yöndedir. Ä°ÅŸlem sırasında herhangi bir acı yaÅŸanmadığından ve uzun süre sürmediÄŸi için konfor alanı çerçevesinde gerçekleÅŸir.

Ä°ÅŸlem sonrasında yan etki olarak enjekte edilen kontrast maddeye iliÅŸkin birtakım belirtiler gözlemlenebilir. Ağızda metal tat kalması, vücutta ateÅŸ hissi ve idrar kaçırma hissi yaÅŸanması yan etki olarak gözlemlenir. Bu durumların haricinde herhangi bir problem yaÅŸanmaz ve gayet baÅŸarılı sonuçlar elde edilir.

Sanal Anjiyo Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ä°ÅŸlemin yapıldığı hasta, sonrasında çok ağır bir yük kaldırmamalı ve kendisini fazla yormamalıdır. Aynı zamanda enjekte edilen maddenin vücuttan atılması için de bol bol sıvı ve su tüketimi gerekir. Böylece yaÅŸanabilecek yan etkilerin belirtilerinden erken sürede feragat edilir. Bunların haricinde hasta hızlı bir ÅŸekilde gündelik hayatına devam etmeye baÅŸlayabilir.

Sanal Anjiyo Fiyatı Nedir?

Bu iÅŸlemi devlet hastaneleri yapabilir ve SGK haklarından da yarar saÄŸlanabilir. Özel hastane ve merkezlerde ise fiyatlar birçok faktöre göre deÄŸiÅŸiklik gösterir. Kullanılan cihaz kalitesi ve merkez tercihi bu faktörler arasında yer alır.

Ä°ÅŸlem 10-20 dakika kadar sürer. Ancak damarın anatomik yapısına ve hastanın bypass geçirip geçirmediÄŸine baÄŸlı olarak bu süre 20-30 dakikayı bulabilir.

Bypass geçiren hastalara kontrol amaçlı olarak anjiyo uyglanır. 

YaÅŸlı kiÅŸilerde anjiyo sonrası güçsüzlük ve halsizlik hissi olabilir.

Halk arasında kansız anjiyo olarak da adlandırılan BT anjiyografi, hiçbir ön laboratuvar çalışmasını gerektirmez ve kolaylıkla uygulanır. Uygulamanın ilk aÅŸaması olarak hastaya dil altı tablet verilir. Bu tabletle koroner damarların geniÅŸlemesi saÄŸlanır. Ardından damardan verilen kontrast madde ve üç boyutlu görüntüleme sunan program ile deÄŸerlendirme aÅŸamasına geçilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.02.2025 18:13Yayınlanma Tarihi: 21.02.2025 18:13
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!