444 3 703

Bilinçsizce Kullanılan Vitamin Takviye Edici Gıda Çeşitlerinin Tehlikeli 5 Etkisi!

Bilgi Talep Formu

Bilinçsiz bir şekilde kullanımı gerçekleşen vitamin takviye edici gıda çeşitleri birçok riski de beraberinde getiriyor. İşte yaşanacak riskler!

Takviye yardımı olan gıdalar birçok nedenle tüketilebiliyor ancak bilinçsiz bir şekilde ve yanlış dozlarda kullanım olduğunda sonuç son derece olumsuz seyrediyor. İşte bilinçsiz kullanılan gıdaların vücut üzerinde yapacağı olumsuz etkiler ve sorunlar!

Takviye Edici Gıda Ne İşe Yarar?

Takviye amaçlı kullanılan gıdalar, günlük gerekli olan beslenmeyi ve vitamin alımına destek amaçlı kullanılır. Günlük alım dozları belirlidir ve bilinçli bir şekilde kullanıldığında birçok yararı ile kişiye olumlu sonuç verir. Protein, mineral, karbonhidrat, yağ asidi, amino asit ve lif örnek olarak verilebilecek gıdalardandır. Bu gıda alımları ideal beslenme yerine geçmez ve yalnızca destek amaçlı tercih edilir.

Takviye Edici Gıda Yanlış Kullanımı?

Vitamin ve takviye kullanımı yalnızca eksiklik olan vitaminlerden tercih edilmeli ve çeşidine göre doğru aralıklarla tüketimi sağlanmalıdır. Aksi takdirde sağlıklı organlar zarar görebilir ve birçok olumsuz etki ile günlük hayat etkilenebilir. Birçok takviye gıdasını doktora danışarak kullanmak gerekir ve kullanım uygunluğu için onay almak önemlidir.

Takviye Edici Gıda Zararları Nelerdir?

Takviye sunan gıdaların birtakım zararları vardır. Bu zararlar yanlış ve bilinçsiz kullanım sonucunda ortaya çıkar ve kişinin gündelik hayatını son derece şiddetli bir şekilde etkiler. Takviyeler reçetesiz de elde edildiğinden zararsız görülme mantığı kesinlikle yanlıştır. Fazla miktarda ve yanlış tercihlerde takviye gıda almanın zararları 5 maddede sıralanabilir.

1- Kanser Riskinin Artması!

E vitamini takviyesi kullanmak ve bilinçsiz tüketmek kanser riskini arttırabiliyor. Bu sonuç araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır ve kesinlikle takviye gıda kullanımı şakaya gelmemelidir. Bu vitamin gibi daha birçok bilinçsiz kullanılan vitamin ve takviye gıda da vücutta olumsuz kanser riski bırakabiliyor.

2- Midede Bulantı

Mide bulantı yan etkisi takviye gıdalarının etkilerindendir. Eğer mide bulantısı şikayeti duyuluyorsa kişi olması gerekenden epey fazla takviye gıdası tüketmiş demektir. Mide bulantısı yan etkisine ishal de eşlik edebilir. Fazla takviye gıdası alma ihtimalinizin haricinde duyarlı olabilecek bir çeşidi de tüketmiş olabilirsiniz.

3- Diş Mine Kaybı

Elma sirkesi takviyesi birçok insanın başvurduğu yöntemlerdendir ve birtakım avantajları ile de karşımıza gelir. Elma sirkesinin yapısı asidiktir ve diş içerisinde uyarıcı bir şekilde yer alır. Diş mine kaybına yol açabileceği gibi daha büyük olumsuz sonuçlar ile de karşı karşıya bırakabilir. Fazla tüketim olmaması gerekir ve su ile deriştirilerek uygulanması riski azaltır. Tüketim sonrasında 30 dakika bekleyip diş fırçalamalısınız.

4- Karaciğerde Hasar

Karaciğer hasarı bırakan yanlış takviye edici gıda kullanımı çok tehlikelidir. Kullanılan yanlış ve fazla miktardaki takviyeler karaciğer hasarına neden olabilir.

5- Düzensiz oluşan Kalp Atışı

Düzene ait olmayan ve hızlı atan bir kalp atışı yine yan etkiler arasında yer alan riskli ihtimallerdendir. Örneğin kilo düşüşü için destek amaçlı takviye alınıyorsa fazla ve bilinçsiz kullanım sonucunda kalp rahatsızlıkları yaşanabilir. Bu risk öncesinde baş dönmesi şikâyeti yaşamak da sık karşılaşılan durumlardandır.

Bilinçli Takviye Edici Gıda Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Bilinçsiz takviye kullanımının 5 riskli tehlikesinden bahsettik. Peki ya takviyeler nasıl kullanılmalıdır? Öncelikle her ne takviyesi kullanılırsa kullanılsın mutlaka doktor onayı almak gerekir. Aynı zamanda vücutta eksikliği olan bir vitamin geri alınmak istenebilir. Doğru tespit sonrası doğru gıda ve uygun bir şekilde tüketim tüm tehlikelerin önüne geçer.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 18.02.2025 15:53Yayınlanma Tarihi: 18.02.2025 15:53
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!