444 3 703

Deprem Travmasının Topluma Etkileri

Bilgi Talep Formu

Deprem travması nasıl atlatılır ve topluma ne gibi etkiler yansır detaylandıralım. İşte doğal afetlerin toplum üzerindeki genel etkisi!

Doğal afetlerin insanlar ve toplumlar üzerindeki etkileri oldukça olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Yaşanan deprem felaketi yalnızca depremin yaşandığı çevre halkını etkilemez. Aynı zamanda tüm toplumu psikolojik olarak derinden etkiler. Depremden fiziki etkilenen kişilerin yakınları için de deprem travması son derece ağır bir şekilde atlatılır. Bu konuda yas tutma süreci bulunur ve çoğu kişiye de ağır travmalar olarak bu felaket, derin yara bırakır.

 

Deprem Travmasında Toplumda Oluşan Anksiyete Belirtileri!

Deprem sonrası oluşan travmalar yalnızca televizyon ekranlarından bile olaya tanıklık etmek ile meydana gelebiliyor. Gelişen bu olumsuz durum sonucunda toplum üzerinde derin etkiler kalmaktadır. İçinde bulunulan ve olumsuz etki yaratan deprem sürecinde yalnızca depreme tanıklık edenler ya da yakınları değil sadece olaylara izleyici olan kişilerde bile birçok olumsuz duygu yaşanmaya başlar.

Gergin, kederli, endişeli, sinirli, korku dolu ve son derece üzgün hissettiren duygular kişilerde hâkim olarak sirayetini uzun zamanlar boyunca hissettirir. Yaşanılan olaylar ve tanıklık edilen anlarla ilgili çoğu an sık sık göz önüne gelir ve kişiyi huzursuz hissettirir. Yaşanan duygulara ek olarak fiziksel sonuçlar ile de toplumun karşı karşıya kaldığını gözlemleyebilmekteyiz. Belirtilere örnek olarak kalpte çarpıntı yaşanması ve kişinin terlemesi verilebilir.

Bir diğer belirtiler arasında ise uyku bozuklukları yaşamak, işe konsantre olamama, kararsızlık yaşama, asosyalleşmeye eğilim gösterme, anlaşmazlıklar yaşanması, baş ağrısı, midede bulantı, kalp çarpıntısı, tekrardan deprem anını yaşama korkusu yer alır.

Hatta tekrardan deprem anını yaşama korkusuna bağlı olarak karanlık ortamlardan çekinmek ve yalnız kalmak istememek durumları da gerçekleşebilir. Bu belirtiler yaygın olarak gerçekleşir ve uzun bir süre şiddetini azaltmadan kişi üzerinde görünebilir. Hem fiziksel hem de psikolojik belirtiler zamanla doğru yönlendirmeler ile azalacaktır.

Deprem Travması Nasıl Atlatılır?

Deprem travması sorunu için yapılması gereken birtakım öneriler vardır. En başta tüm belirtilerin ve bu olumsuz sürecin normalliğini kabul etmek gerekir. Çünkü bu tarz ağır bir olay sonrasında elbette ki geride bırakılan birtakım olumsuz belirtiler olacaktır. Bu süreçte doğru iletişim kurmak ve çevrenizde güvendiğiniz kişiler ile duygularınızı paylaşmak ve içinize atmamak önem taşır.

Hissedilen duyguları aileniz veya arkadaşlarınızla paylaşmak bu travmadan kurtulmak için etkili olacaktır. Bu durumun haricinde çevrenize anlatamadığınız duygularınızı kâğıda dökmek ve paylaşmak da rahatlatıcı olur. Bu travmanın sonucunda kişi, gündelik hayatına devam etmekte oldukça zorlanır. Bu duruma karşın günlük rutinin bozulmaması ve düzenli bir şekilde uyum sağlanması en büyük etkenlerden olur. Sosyal aktivitelere katılım sağlamak normal hayata geçiş yapmak için doğru bir hareket olur. Bu süreçte kişinin önemli kararlar almaması ve kendisine süre tanıması gerekir.

Deprem Travması için Terapi Desteği Alınmalı mıdır?

Deprem sonrasında oluşan travmaların etkilerinden kurtulmak için profesyonel destek alınabilir. Bu destek ile daha kolay bir şekilde süreç atlatılabilir. Alınan psikoterapi desteği ile kişide meydana gelen kaygılar olabildiğince azalarak farklı bir bakış açısı elde edilir.

Toplum için Sağlıklı Bir Yas Süreci Nasıl Yaşanır?

Toplum içerisinde bu felakete yakından tanıklık eden ve birebir yaşayanlar için belirli bir yas süreci başlayacaktır. Yas sürecinin belirli olan bir süresi olmamakla beraber kişilerin kendilerine zaman tanımaları son derece önemlidir. Acıyı görmezden gelmek yapılacak en büyük hatalardan birisidir. Yas süreci kimi zaman günler kimi zaman aylar kimi zamanda seneler boyunca devamlılığını sürdürebilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 24.04.2025 18:01Yayınlanma Tarihi: 24.04.2025 17:58
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!