444 3 703

Günde Tek Öğün Yemek (OMAD) Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Bilgi Talep Formu

OMAD diyeti uygulanmasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İşte günde tek öğün yemek açılımı sunan diyetin detayları!

OMAD, One Meal A Day açılımına sahiptir ve “günde tek öğün yemek” anlamına gelir. Kulağa ilk duyulduğunda aslında çok zor ve tehlikeli olabileceği gelebilir. Günde sadece tek bir öğün yemek tüketimi faydalı mıdır ve kilo vermeye destek oluşturur mu? İşte OMAD yapımı, uygulama aşamaları ve avantajları!

OMAD Diyeti Nedir?

OMAD, One Meal A Day açılımı ile aslında tercih edilen diyetler arasında yer almaktadır. Kalori kısıtlaması ile oluşturulan diyette 24 saat içerisinde yalnızca bir öğünde ve aralıkta yemek tüketmek kabul edilir. Bu durumun haricinde elbette ki besin düzeyinde kalori hesabı ve düzeni de bulunur. Diyet sonucunda metabolizmada yaş yakması hedeflenmektedir.

Kilo vermeyi amaçlayan bu diyet çeşidi ile hem yağ yakımı hem de disiplinli bir öğün düzeni amaçlanmaktadır. Ancak tek bir öğün yemek tüketimi ve bu durumun sürekli olması herkes için uygun değildir. Örneğin bir şeker hastası kesinlikle bu diyeti ve gerekliliklerini yapmamalıdır.

Çünkü şeker hastası bir birey ortalama üç öğün belirli kalori aralıklarında yemek yemelidir. Bu tarz rahatsızlıklara sahip kişiler bu denli uzun açlık süresini kesinlikle tercih etmemelidir.

OMAD Diyeti Nasıl Yapılır? Uygulama Aşamaları!

OMAD diyetinin uygulanması için uzmanların tavsiye ettiği zaman aralıklarını kullanabilirsiniz. Diyet için gün içerisinde yalnızca bir defa öğün hakkınız bulunur. Bu öğün hakkının ise günün en aktif saatlerinden yana kullanılması önemlidir. Günün en aktif zamanı olarak genellikle öğle vaktinde yapılan öğle öğününü örnek gösterebiliriz.

Diyet boyunca yağ depolayacak ve vücuda zarar teşkil edecek besinler kesinlikle tüketilmemelidir. Seçilen besinler belirli kalori aralıklarında, yeteri kadar tüketilmelidir. Amaç metabolizmanın yağ yakmasını sağlarken aynı zamanda da vücuda zararlı besin sokmamaktır. Güne başlanana sabahın ilk ışıklarında yemek önerilmezken bol sıvı tüketimi diyette yer alır. Öğün vakti gelene kadar aralıklarda meyve suyu ve bitki çayları tüketilebilir.

OMAD Diyeti Örnek Liste!

Diyet örneğini daha detaylı ve anlaşılabilir şekilde sunmak adına örnek bir liste sunabiliriz. Diyetin en önemli ve hatta en büyük kuralı bir gün içerisinde yalnızca bir öğün tüketiminin gerçekleşmesidir. Diyet hazırlanırken kişinin özel ihtiyaçlarına göre özgün düzenlemeler yapılabilir. Diyet listesinde zararlı ve yağlı besinler yasaktır. Örnek bir liste şu şekilde olabilir:

·  1 kâse tercihen sebze çorbası ile öğüne başlanır.

·  1 tabak ızgara somon tercih edilebilir.

·  Yarım tabak ölçüsünde bol yeşillikli salata (zeytinyağı ilave edilebilir.)

·  1 kâse yoğurt

·  1 avuç badem

OMAD Diyetinin Avantajları Nelerdir?

Kalori alımının olabildiğince kısıtlandığı bu diyet şeklinde kişiden kişiye avantajlar farklılık gösterebilir. Avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

·  İnsülin dengesi sağlar ve metabolizmayı destekler.

·  Kalori yakımı gerçekleşir.

·  Zamanla açlık hissini azaltır.

·  Kilo kaybı meydana gelir.

Bu diyeti yalnızca sağlığı elverişli ve uygun olan kişiler yapmalıdır. Diyete başlamadan ve düzenlemeden önce mutlaka doktora başvurun ve danışın.

OMAD Diyeti Besin Çeşitliliğine Dikkat Edin!

Diyet sırasında tek bir öğün tüketimi yapılacaktır ve bu öğün için de tercih edilen besinlerde ihtiyaç duyulan tüm vitaminlerin eşit dağıtımı gerekir. Besin eksikliği riskini önlemek adına eşit ve dengeli bir liste hazırlanmalıdır. Diyeti zenginleştirmek oldukça avantaj sağlar. Örneğin zengin içerikli sebzeler, sağlıklı yağ ve tam tahıl seçimleri tavsiye edilir. Aksi takdirde sağlıksız bir besin düzeni meydana gelir ve sonuçlar olumsuz bir şekilde ortaya çıkar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 03.03.2025 13:44Yayınlanma Tarihi: 27.02.2025 13:41
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!