444 3 703

Obezite ve Metabolik Cerrahi Nedir?

Bilgi Talep Formu

Obezite ve metabolik cerrahi işlemleri birtakım farklılıklar içeren tedavi işlemleridir.  İşte obezitede cerrahi müdahalenin detayları!


Metabolik cerrahi işlemi, metabolik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir işlemdir. Tip 2 diyabet hastalığı tarzı sorunlarda gerek duyulabiliyor. Obezite cerrahisi ise metabolik cerrahiyi de içeren daha geniş bir hasta grubu olarak karşımıza çıkar. Fazla kilolara sahip kişiler için kilo problemlerini çözmek adına obezite cerrahisi işlemi tercih edilir. Metabolik cerrahi işlemi ise yalnızca fazla kiloya bağlı gerçekleşen sorunların çözümünde kullanılmamaktadır. Her iki işlem arasında da birtakım benzerlikler ve farklılıklar bulunur.

Obezite Cerrahisi Nedir?

Obezite ve metabolik cerrahi işlemleri birbirinden farklı ama aynı zamanda da benzer noktaları barındıran işlemlerdir. Fazla kilo problemleri sonucunda obezite sorunu ortaya çıkar. Obezite dolayısıyla oluşan yoğun ve fazla kilolardan kurtulmak adına obezite cerrahisi işlemi tercih edilir. Obezite cerrahisi belirli durumlarda herkese uygulamak için uygun değildir. İşlemin uygulanması için hasta ameliyata uygun kabul edilmelidir. Ameliyat için herhangi bir yaş sınırı var mıdır?

Ameliyata uygun olarak girebilecek hasta 18 yaş ile 65 yaş aralığında olmalıdır. Elbette ki bu kural bazı istisna durumları dahil etmez. Örneğin 18 yaş altında veya 65 yaş üstünde olan bir hasta çok fazla kilolar ile mücadele ediyor ve zayıflayamıyorsa sağlık durumunun el vermesi ile ameliyata uygun görülebilir.

Obezite Cerrahisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Obezite cerrahisi, fazla kilolardan kurtulmak adına başvurulan bir tedavi yöntemidir. Her ameliyat işlemi gibi bu işleminde belirli riskleri vardır. Ameliyat gerçekleşmeden önce hasta için birtakım test ve muayene işlemleri gerçekleşir. Kişinin ameliyata uygun bir sağlığa sahip olması en baş sırada yer alır. Ameliyat için bulunan kriterler şu şekildedir:

  • Yaş aralığı 18-65 şeklinde olmalıdır.

  • Vücut kitle indeksi 35 veya 40 üstü olması

  • Obeziteye bağlantılı diyabet hastalığı, karaciğerde yağlanma, yüksek tansiyon ve uyku apnesi tarzı ek hastalıkların olması

  • Uzun süren diyet denemelerinin başarısız olması

  • Zayıflama olmasına rağmen hızlıca geri alınması

  • Hastanın alkol bağımlılığı ve tütün bağımlılığı olmamalıdır

  • Hastanın kanser olmaması gerekir

  • Hasta gebe olmamalıdır

  • Hasta ameliyat sürecine hakim olmalıdır

Obezite ve Metabolik Cerrahi Farkı Nedir?

Metabolik cerrahi işlemler daha çok diyabet hastalığını çözmek için başvurulan yöntemlerdendir. Metabolik cerrahi işlem için hastanın fazla kiloya sahip olması tek yeterli neden değildir. 

Obezite cerrahisi işlemi ise metabolik cerrahi uygulamasını da içeren olarak da karşımıza çıkmaktadır. Obezite cerrahisi işlemi, fazla ve verilemeyen kilolar sonucunda başvurulan bir yöntemdir ancak bu yöntemde kilo fazlalığı tek başına yeterli olmaz. Hastanın aynı zamanda kiloya ve obeziteye bağlı yaşadığı sorunları da ön plandadır. Hasta obeziteye bağlı diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve yüksek kolesterol problemi de yaşamaktaysa obezite cerrahisi işlemi gerçekleştirilebilir. 

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2025 13:32Yayınlanma Tarihi: 23.05.2025 13:32
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!