444 3 703

Omuz Sıkışması Nedir? Omuz Sıkışması Neden Olur?

Bilgi Talep Formu

Omuz sıkışması nedir ve ne gibi belirtiler ile gün yüzüne çıkar? İşte bu rahatsızlık hakkında en çok merak edilenler ve nedenleri!  

Omuz sorunu yaşayan bir insan için şiddetli ağrılarda doktor muayenesi gereklidir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilir. Omuzda yaşanan sıkışma bir nevi bir sendrom olarak da açıklanabilir ve belirtiler ile kişide alarm verir. Doktor muayenesi ile tedavi işlemleri için ilk görüşmeler ve teşhis aşamaları gerçekleştirilir.

Omuz Sıkışması Nedir?

Omuz bölgesinde yer alan tendonların üzerinde bulunan “bursa” denilen bir yer vardır. Bursa kesecik olarak görev alır ve bu problemde oldukça önemli bir yer oynar. Omuzun aşırı kullanımı sonrası veya ani hareketler sonrasında bu kesecik şişkinlik gösterir. Şişen kesecik problemleri ortaya çıkarırken aynı zamanda bu bölgede kemik çıkıntılarına da rastlanabilir. Tüm bu durumların sonucunda omuzda sıkışma problemi ortaya çıkar. 

Omuz Sıkışması Neden Olur?

Bu problemin ortaya çıkması genellikle yaşanan ağır darbeler ve kazalar sonucunda oluşur. Travma sonucu ortaya çıkan bu rahatsızlık aynı zamanda yaralanmalar sonucunda da kalabilir. Tendon şişliği olarak da ortaya çıkan rahatsızlık bazı belirtileri ile kendisini belli eder.

Omzu alışık olmadığından daha fazla kullanmak ve alışık olmayan ağır hareketlere maruz bırakma sık sık karşı karşıya kalınan nedenlerdendir. Spor sırasında ağır ve zor bir hareketin yapılması omza hasar verebilir. Bursanın iltihap kapması, akromiyonun yapısı, rotator tendon yırtılması diğer nedenler arasında yer alır.

Omuz Sıkışması Belirtileri Nelerdir?

Omuzda yaşanan ağrılar ve sızılar aslında en büyük ve net bir şekilde karşımıza çıkan belirtilerdendir. Bu belirtiler kimi zaman yavaş yavaş oluşsa da bazen aniden ortaya çıkabilir.

  • Omzun üst kısmında şiddetli bir ağrı oluşumu

  • Kolda oluşan bir güçsüzlük

  • Omzu çevreleyen ve kenarlarında yer alan kaslarda yaşanan güç kaybı

  • Kolu kaldırma sırasında veya bir eylem yapma sırasında omuzdan gelen çıtırdama sesi

  • Kolun yukarıya doğru kaldırıldığında yaşanan acı

  • Geceleri uyandıran sızı ve ağrılar

  • Omzun ön kısmında oluşan aşırı hassasiyet

Bu sayılan belirtiler bazen temas edildiğinde de ortaya çıkabilir ve genellikle ağrılarını gece vaktinde ortaya çıkarır. Belirtileri gözlemlediyseniz bir doktora muayene olmanız gerekir. 

 Omuz Sıkışması Nasıl Geçer?   

Tedavi yöntemi birçok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Tedavi esnasında hastanın omzunun hasar alma derecesi ve kişinin sağlıksal durumu değişkenliğe etki edecek faktörlerdir. Geçici semptomlar söz konusu olduğunda tedavi yöntemleri daha kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Geçici belirtileri gözlemlendiğinde genellikle doktorunuz fizik tedavi süreci başlatır. 

Fizyoterapist eşliğinde yavaş fakat etkili omuz hareketleri ile sorunların önüne geçmek mümkündür. Yapılan hareketler ile bölgede oluşan ağrılar durur ve duruş daha da düzgün bir hal almaya başlar. Bazı zamanlar için fizik tedavi yöntemi etki etmeyebilir ve bu nedenle de hastaya steroid enjeksiyonları uygulanır. 

Enjekte işleminin gerçekleşmesi sonucunda ağrılar tekrarlayan bir hal alabilir bu nedenle de uygulamalar eş zamanlı yapılmalıdır. Eğer hasta enjeksiyon işlemi ile de iyileşmediyse doktor cerrahi müdahale yöntemine geçmek zorunda kalır.  

Omuz Sıkışması Evde Tedavi Yöntemleri

 
Omuz sıkışması yaşayan bir kişinin doktor muayenesi olması ve teşhis sonrası tedavisine başlaması gerekir. Ancak evde yapılacak birtakım hareketler de bulunur. Ağrımayan omzunuzun üzerine yavaşça yatın. Dirseğinizi 90 derece şeklinde kıvırarak elinize de bir ağırlık alın. Dirsek sabit kalacak şekilde kolunuzu aşağı yukarı hareket ettirin. Egzersiz hareketlerini her gün 10-12 tekrar ile yapabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.03.2025 15:35Yayınlanma Tarihi: 11.03.2025 15:30
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!