444 3 703

Oversharing(Aşırı Paylaşım) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

Gelişen dijital dünya ve sanal yaşam sonucunda Oversharing nedir sorularına merak oldukça artmıştır. İşte oversharing belirtileri ve detayları!

Dijital dünyada bulunan kullanıcıların birtakım duyguları çok şiddetli bir şekilde yaşaması olasıdır. Duygular, düşünceler ve belirli çerçeve altında tutulmuş yaşanmışlıklar da kullanıcılar tarafından sosyal medya platformlarından paylaşılmaktadır.

Kişilerin duygu, düşünce ve yaşamlarının aktarılma şekli günden güne değişmektedir. Buna bağlı olarak farklı sorunlar ortaya çıkmakta ve psikolojik açıdan birçok faktör ile karşı karşıya kalınmaktadır. Kişilerin fazla bir şekilde duygularını ve düşüncelerini sosyal medya hesaplarından paylaşmasına Oversharing denmektedir. İşte detaylar!

Oversharing Nedir? Oversharing Yapmak! 

Oversharing, bireylerin sosyal medya platformları aracılığı ile özel hayatlarını aşırı derecede sık sık paylaşmalarına denir. Kişisel zorluk olarak tanımlanabilecek olan duyguları karşı tarafa ağır bir şekilde yüklemek bu durumu ortaya çıkarır. Kelime kalıbında yer alan over, “aşırı” ve sharing ise “paylaşım” anlamına gelmektedir.

Bu durumu yaşayan birey, yalnızca kendi hayatını aşırı derecede paylaşmaz. Bazı zamanlarda bir başkasının hayatını da sosyal medya üzerinden fazla bir şekilde paylaşabilir. Sosyal medya paylaşımlarda sınırı koruyan kullanıcılar özel duyguları ev anları daha kolay ayırarak özelde koruyabilirler. 

Ancak paylaşım eyleminde sürekli bulunan kişilerde bu sınırı koymak son derece zordur. Bu eylemler sonucunda kişide birtakım psikolojik problemler ortaya çıkabilir fakat oversharing bir hastalık değil durumu ifade eder. Sosyal medyanın son derece hayatımıza dahil olduğu bu dönem içerisinde çevrenizde de birçok oversharing örneği bulmak pek zor olmaz .

Oversharing Belirtileri Nelerdir?

Oversharing nedir ve belirtileri nelerdir sorusu bazen her sosyal medya kullanıcısının kendisine sorduğu bir soru olabilir. Her paylaşımda bulunan ve sosyal medya hesabı olan kişi oversharing yapmaz. Bu durumu ayırabilmek adına bazı belirtileri sıralamak daha açıklayıcı olur.

  • Sırf bir sessizlik oluşmasın diye devamlı konuşmak

  • Sosyal medya hesaplarında aktifliği uzun sürdürmek

  • Yakınlarının veya başkalarının da özellerini aşırı paylaşmak

  • Seçim yapmakta zorlanmak 

  • Karşı tarafı terapist olarak görme ve tek taraflı konuşmayı seçmek

Oversharing Bir Hastalık mı? 

Oversharing elbette ki bir hastalık değildir fakat bazı durumlarda psikolojik hastalıklara neden olabilir. Örneğin narsist bir kişi devamlı olarak dikkat çekmeyi hedefler ve başkalarına karşı özel hayatını devamlı olarak ifşa eder. Bu örnek, her zaman ve her kişi için geçerli olmasa da bazı durumlarda ortaya çıkabilir. Oversharing yapmak sorun olmasa da kişi bunu yapmasının nedenlerini irdelemeli ve problemi sonuçlar ortaya çıkıyorsa tedavi için girişimde bulunmalıdır. 

Oversharing Neden Olur?

Oversharing yapmak için birtakım nedenler ortaya çıkmaktadır. Bu nedenler genellikle alt yağıda psikolojik eylemleri bulundurur. Yalnızlık korkusu yaşamak, aşırı özgüven problemi yaşamak ve sosyal kaygılara sahip olmak temel nedenler arasında yer alabilir. Diğer nedenler ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sosyal kaygı yaşamak. Asosyal olan kişiler dijital dünyada daha kolay ve kaygısız bulunabilirler.

  • Ait olma gereksinimi duymak.

  • Özgüven eksikliği yaşamak. 

  • Yalnız kalma korkusu ile cebelleşmek.

  • Stres ile başa çıkamama.

  • Travmalar ile kolay başa çıkmaya çalışmak.

  • Sanal paylaşımın sağladığı özgürlük. 

Oversharing Nasıl Engellenir? 

Oversharing nedir ve nasıl engellenir sorusuna en net cevabı vermek için öncelikle kişi nedenini araştırmalıdır. Aşırı paylaşım durumuna neden olan faktörler neler ve problem nedir? Bu durumu doğru tespit ettikten sonra aşama aşama daha sağlıklı ve doğru bir şekilde ilerleme sağlanabilir. Sosyal medya diyeti başvurulan yöntemlerdendir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 05.03.2025 14:55Yayınlanma Tarihi: 04.03.2025 15:35
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!