444 3 703

Tıbbi Onkoloji Nedir? Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Bilgi Talep Formu

Tıbbi Onkoloji nedir ve hangi hastalıklara bakmaktadır? Onkoloji, tümör incelemesi ile ilgilenirken, kanser tedavisinin planlaması ve uygulanması ile de ilgilenir.

Hastanede yer alan sağlık alanlarının hangi hastalıklar ve hangi işlemler ile ilgilendiğinin bilincinde olmak doğru tedaviye hızlı erişmek için önemlidir. Onkoloji bölümü ise birçok kişi tarafından halen daha bilinmemektedir. Onkoloji bölümü dendiğinde akla daha çok kanser hastaları gelir ve kanser tedavi süreçlerinin uygulandığı gelmektedir. Süreç dahilinde tümörün incelenmesi ve kanser hastalığı tedavisinin süreç dahilinde uygulama haline alınması gerçekleşir. 

Tıbbi Onkoloji Nedir? 

Onkoloji; kas, kemik, bağ dokusu ve vücuttaki organların kontrolsüz büyümesinin tanısını ve artan tümör sonucu hastalık tanılarını gerçekleştirir. Kanser hastalıklarının tanı sürecinde onkoloji birimi çalışırken aynı zamanda teşhis ve tedavi yöntemlerinde de görev alır. Onkologlar yalnızca kanserli dokuların incelenmesini sağlamaz aynı zamanda kanserli sayılmayan dokuları da inceler.

Kanser hastalıkları gitgide artış gösteren ve daha çok kişide görülmeye başlayan bir problem olarak karşımıza çıkar. Kalp ve damar rahatsızlıklarının ardından gelen kanser hastalıkları yaşamı tehdit eden çok tehlikeli rahatsızlıklardır. Kanser hastalıklarında erken teşhis hayat kurtarır ve düzenli aralıklar ile kontroller her birey için gerçekleştirilmesi şart bir durumdur. 

Türkiye’de en sık karşı karşıya kalınan kanser türleri; bağırsak, meme, tiroid, rahim ve akciğerdir. Erkeklerde ise daha çok prostat, mesane, akciğer, mide ve akciğer kanseri şeklinde seyretmektedir.

Tıbbi Onkoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Onkoloji başta kanser olmak üzere tümör incelemesi ile de ilgilenir. Onkoloji, kanser teşhisi ve tedavisi ile ilgilenirken tıbbi onkoloji ise kanserin ilaç ile tedavisi için ilgilenir. Kanserin ilaçla tedavi edilmesi yani kemoterapi tedavisi, tıbbi onkoloji nedir sorusuna cevap verebilir.

Bağırsak, meme veya akciğer kanserinde katı tümörler ortaya çıkar. Bu katı tümörler de tıbbi onkoloji bölümünde incelenir ve tedavisi sağlanır. Radyasyon onkoloji alanı ise hastaya verilen radyasyon ile sağlanan tedavi yöntemini içerir. Verilen radyasyon ile kanser hücrelerinin yok edilerek temizlenmesi hedeflenir. Örneğin lenfoma kanserinde radyasyon tedavisine ihtiyaç duyulur. 

  • Meme kanseri

  • Lenfoma kanseri

  • Bağırsak kanseri

  • Akciğer kanseri

  • Tiroid kanseri

  • Rahim kanseri

  • Lösemi

  • Mesane kanseri

  • Prostat kanseri

  • Melanom

  • Mide kanseri

  • Böbrek kanseri

  • Safra kesesi kanseri

Tıbbi Onkoloji Tedavisi! 

Tıbbi onkoloji nedir ve tedavisi nasıl gerçekleşir sorusuna “Kemoterapi işleminin uygulanması ile gerçekleşir.” şeklinde cevap verebiliriz. Onkoloji alanı olan tıbbi onkoloji, kanseri ilaç tedavisi ile ortadan kaldırmayı amaçlar. Kanserin ilaç tedavisi yani kemoterapi işlemi ile yok edilmesinde tıbbi onkoloji alanı görev almaktadır. Genellikle meme, akciğer ve bağırsak kanseri için belirli aşamasında tıbbi onkoloji yöntemi kullanılır.

Onkoloji Tedavi Yöntemleri 

Onkoloji tedavi yöntemleri arasında birden fazla yöntem ve tedavi şekli yer alır. Bu tedavi şekilleri onkoloji dalı altında ayrılmaktadır ve farklı evre ile kanser türleri için uygundur. Her kanser hastasına her tedavi yöntemi uygulanamaz ve uygun şartlara göre etkin yöntemler seçilmelidir. Tedavi yöntemleri şu şekildedir:

  • Tıbbi onkoloji

  • Cerrahi onkoloji

  • Radyasyon onkoloji

Sayılan tıbbi onkoloji yönteminde ilaçlı tedavi yani kemoterapi söz konusudur. Cerrahi onkoloji ise kanserli bölgenin cerrahi işlem ile alınması ve temizlenmesi sonucu oluşur. Radyasyon onkoloji yöntemi ile de hastaya verilen radyasyon sonucunda kanserli hücrenin temizlenmesi gerçekleşir. 

 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2025 13:47Yayınlanma Tarihi: 23.05.2025 13:47
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!