444 3 703

Uzun Süre Oturmanın Sağlık Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

Uzun süre oturmanın sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır ve bu etkiler sonrasında kötü sonuçlar doğurabilir. İşte yaşanabilecek olumsuz ihtimaller!

Devamlı oturmak ve pozisyon değiştirmeden durmak birçok açıdan vücuda zarar veren bir hareket olur. Kalçaya ve omurgaya vereceği hasarların haricinde sindirim ve solunum sisteminde de sorunlara neden olur. Uzun süre aynı yerde oturmamaya gayret göstermeli ve bol bol egzersiz yapmalısınız. Ancak iş gereği beyaz yaka çalışanları devamlı oturarak mesaide bulunurlar.

Uzun Süre Oturma Sonucunda Yaşanan Olumsuz Durumlar

Uzun süre oturan bir insan bu hareketin sonucunda birden fazla olumsuz durum ile karşı karşıya kalır. 5 madde altında yaşanabilecek olumsuz ihtimalleri sıraladık. Bu ihtimaller çerçevesinde gerçekleşecek problemler son derece can sıkıcı sonuçları da doğurabilir.

1- Sindirim Sistemi Sorunları 

Uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri sıralamasında sindirim sistemi etkileri baş gösterir. Uzun süre boyunca hareket etmeden aynı yerde oturmanın sindirim sitemi üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Kalça ile diyafram arasındaki alanın genişlemesi meydana gelir ve kan akışı olumsuz etkilenir.

Bu döngüden de sindirim sistemi olumsuz bir şekilde sonuç alır. Örnek vermek gerekirse fazla yemek yenmesinin ardından yürüyüş önerilir. Direkt oturulduğunda sindirim yavaşlar ve kişide; şişkinlik, ağrı, sıkışıklık, kramp, gaz ve mide ekşimesi görülür.

2- Solunum Sisteminde Yaşanan Sorunlar

Oturma pozisyonunda akciğerler sıkışır ve uzun süre bu harekete devam edildiğinde de solunum sistemi olumsuz bir şekilde etkilenmiş olur. Akciğerlerin sıkıştırılması sonucunda oksijen hacmi azalır ve kas aktivitesi olumsuz bir şekilde etkilenir. Bozulan kas fonksiyonları ve aktivitesi direkt olarak solunuma olumsuz etkide bulunur.

Yaşanan bu durum bir döngü haline geldiğinde yani uzun süre oturma gerçekleştiğinde de daha sık nefes almak, nefes alma problemi yaşamak gibi sonuçlar ortaya çıkar. Solunum sistemi güçsüzleşerek yaşanacak aktiviteler hasar alarak devam eder. Uzun süre oturmamaya dikkat etmek oldukça mühimdir.

3- Omurga ve Postür Sağlığına Olumsuz Etki

Uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri arasında yer alan bir diğer madde ise omurga ve postür sağlığına karşı oluşan etkidir. Dışarıdan bakıldığında kambur oturma gibi belirtiler bu madde de gözlemlenebilir. Ancak bu kadarı ile kısıtlı kalmayan olumsuz etkiler fazlasıyla kişide sirayet eder. Kişide uzun süren ve geçmeyen boyun ağrıları başlar. Boyun ağrısı haricinde sırt ağrıları da gündelik hayata eşlik eder. Uzun süre oturmak gerekliyse en azından doğru bir duruşla oturma sağlanabilir. Aksi takdirde omurga sağlığı tehdit altında olur. Kişide bel fıtığı riski ortaya çıkar ve bu durum son derece sancılı bir süreci de kapsar.

Denge sorunları yaşanabilir ve yanlış pozisyonla oturma sonrasında büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Hareket edilmeden oturma eylemi, kasların zayıflık göstermesine de neden olur.

4- Psikolojik Etkileri

Uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri sıralaması arasında psikolojik olumsuz etkiler de yer alır. Uzun süre oturulduğunda depresyon ve anksiyete belirtileri kişide gözlemlenebilir. Ayrıca yapılan işte de konsantrasyon bozukluğu ortaya çıkar ve üretimde de ciddi oranda bir azalma meydana gelir. Her açıdan hem hayatı hem de iş başarısını yakından etkiler.

5- Kardiyovasküler Üzerindeki Etkisi 

Uzun süre oturmanın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri içerisinde kalp sağlığı için de olumsuz etkiler yer alır. Dik bir pozisyonda durmak kalp sağlığına iyi gelen davranışlardandır. Uzun süren oturmalarda kan akışı yavaşlar, yağ asitleri damarda birikir ve toplardamar pıhtı oluşma riski artış gösterir. Bu etki nedeni ile de uzun süre oturulmamalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.03.2025 15:27Yayınlanma Tarihi: 17.03.2025 15:27
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!