444 3 703

Hamilelikte Beslenmenin Önemi

Bilgi Talep Formu

Gebelik sürecinde anne adayı için hem fiziki hem de ruhsal açıdan birtakım değişimler gerçekleşir. Hamilelikte beslenmenin önemi de bu değişimde ön plana çıkar.

Hamilelikte karşılaşılacak zor durumlar mevcuttur ve bu durumlar hem fiziki hem de psikolojik olarak ikiye ayrılmaktadır. Hamile bir birey eskisinden daha çok dikkat etmeli ve sağlığına da önem vermelidir. Gebelik sürecinde yeterli ve gerekli beslenme gerçekleştiğinde bebek sağlığı için de daha iyi konuşulabilmektedir. Bebeğin gelişimini tamamlaması ve ideal kiloda dünyaya gelmesi dengeli ve sağlıklı bir beslenme ile mümkün olur. Bu nedenler dolayısıyla da hamilelikte beslenme oldukça önemlidir.

 

 

Hamilelikte Beslenmenin Önemi Nedir?

Hamilelik döneminde anne adayında hormonal değişimler ortaya çıkar. Değişmeye başlayan hormonlar neticesinde de birtakım ihtiyaçlar artacak ve yine değişim gösterecektir. Anne adayı bu dönemde dengeli beslendiği kadar doğru besinleri seçerek sağlıklı da bir yemek listesi oluşturmalıdır. Bebeğin gelişim göstermesi ve anne karnında büyümesi için beslenme faktörü çok önem taşır.

Bebeğin beslenme sonucundaki gelişimi yalnızca fiziksel değil aynı zamanda zihinsel açıdan da meydana gelir. Sağlıksız beslenmek ve yeteri kadar besin tüketmemek hem bebeğin hayatını riske atar hem de anne adayının hayatını riske atar. Hamilelik oldukça riskli bir dönemdir ve birçok risk ile karşı karşıya kalınır.

Düşük ağırlıklı doğum, erken doğum, ölü doğum ve gelişimde yetersizlik tarzı riskler gereklilikler yapılmadığı takdirde vardır. Tüm bu problemlerden kaçınmak ve en iyi şekilde korunmak amacıyla beslenme sırasında nasıl bir yol izlenmeli inceleyelim.

Gebelikte Beslenme Nasıl Olmalı?

Hamilelikte beslenmenin önemi son derece fazladır ve hayati riskleri dahi ortadan kaldırabilir. Anne artık bir can daha taşımaktadır ve normale göre daha sağlıklı ve yeterli bir şekilde beslenmesi gerekir. Hamilelik sürecinde kesinlikle kilo vermek için bir diyet yapılmamalı ve aksine yeteri kadar kilo alınmalıdır.

Hamilelik sürecinde alınması gereken ideal kilo yaklaşık 10 kg ila 12 kg arasındadır. Bu ideal kiloya ulaşılamaz ve kilo alınamazsa yetersiz bir beslenme durumu söz konusu olabilir. Beslenme listesinde kesinlikle dengeli bir dağılım olmalı ve neredeyse her sağlıklı ve gerekli besinden dengeli bir şekilde tüketilmelidir. Hamilelik döneminde artan kalori ihtiyacının sağlıklı besinlerden ve her besin grubundan karşılanması süreci daha sağlıklı bir hale getirir.

Diyet seçiminde kesinlikle kilo vermek amacıyla az kalorili besinlerin yer aldığı listeler tercih edilmemelidir. Doğru besin gruplarının tercihinin haricinde de paketli gıdaların sağlıksız formundan kesinlikle uzak durulmalıdır. Paketli gıdalarda yer alan zararlı maddeler hamilelik döneminde kesinlikle tüketilmemelidir. Kızartma ve fazla yağ içeren besinlerden de uzak durmak mühimdir. Çünkü bu tarz ağır tat içeren besinler anne adayında kusma, bulantı ve kabız olma tarzı problemlere neden olur.

Hamilelikte Beslenme Neden Çok Önemli?

Hamilelikte beslenmenin önemi birtakım etkileri sağlayacağı ve risklerden de koruyacağı için son derece mühimdir. Peki sağlıklı beslenmenin hamilelikteki faydaları nelerdir?

  • Bebeğin fiziki ve zihinsel gelişimini sağlayabilmesi
  • Annenin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak
  • Anne vücudundaki depoların dengede durmasını sağlamak
  • Emzirme dönemindeki sütün besin öğelerini karşılamak

 

 Yetersiz bir beslenme gerçekleştiğinde ise bebekte gelişim sorunları yaşanabileceği gibi annenin de artan ihtiyaçları karşılanmaz. Peki sağlıklı ve yeterli beslenme sağlanırsa anneye ve bebeğe ne gibi faydalar sunar?

 

  • Anne sağlığı koruma altına alınır
  • Kronik sağlık sorunlarının yaşanma riski azalır
  • Bebeğin ağırlığı ideal gerçekleşir
  • Emzirme dönemi için gerekli besinler depolanır

     

Bazı kadınlar hamilelikte fazladan kilo almaktan korkar ve vücut yağının birikmesini önlemek için diyet yapmaya karar verebilir. Ancak hamileyken diyet yapmak sizin ve bebeğinizin sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabilir ve hamilelik sırasında önerilmez.

“Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Kabızlık için nelere dikkat edilmeli?” sorusu da merak edilen bir diğer konudur. Kabızlık hamilelik sırasında sık görülen bir durumdur. Kabızlığın önlenmesine yardımcı olmak için sebze, baklagiller, meyve ve tam tahıllar gibi lif oranı yüksek yiyecekleri tüketmeye özen göstermelisiniz. Fiziksel olarak aktif olmak kabızlığın azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Mide bulantısı ve kusma, özellikle sabah bulantısı hamilelikte sık görülür. Bunun önlemek adına sabah kalkmadan önce biraz kuru ekmek, bisküvi veya mısır gevreği yiyin. Ani hareketlerden kaçınarak yavaşça kalkın. Kusmayı tetikleyebileceğinden şişkinliği önlemek için sıvıları yemekle birlikte değil, aralarında tüketin. Büyük öğünlerden ve yağlı, çok baharatlı yiyeceklerden kaçının. Rahatlayın, dinlenin ve mümkün olduğunca temiz havaya çıkın. Odaları iyi havalandırın ve kokusuz tutun. Zencefil çayı gibi zencefil içeren yiyecek ve içecekleri deneyin; bunlar bazen bulantıyı hafifletir.

Mide ekşimesi hamilelikte sık görülür çünkü bebek büyüdükçe karın üzerinde daha fazla baskı oluşur. Daha büyük öğünlerle karşılaştırıldığında küçük, sık öğünler yardımcı olabilir. Gece geç saatte yemek, yemeklerden sonra eğilmek, kaldırmak veya uzanmak, aşırı çay veya kahve tüketimi mide ekşimesi şikâyetlerini artırabilir. Ayrıca yatak başlığınızı biraz yukarıda tutarak uyumayı da deneyebilirsiniz. Bunu yatağınızın altına katlanmış bir battaniye veya yastık koyarak yapabilirsiniz.

Hamilelikte beslenme programı alkol içermemelidir.  Hamile kadınlar için bilinen güvenli bir alkol tüketimi düzeyi yoktur. Hamilelikte alkol tüketimi düşük yapma, düşük doğum ağırlığı, konjenital deformiteler ve bebeğin zekâsı üzerinde bazı riskler yaratır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.05.2025 17:06Yayınlanma Tarihi: 13.05.2025 16:52
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!