444 3 703

Safra Kesesi Taşı İltihabı Nedir? Safra Kesesi Taşı İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Bilgi Talep Formu

Safra kesesi taşı iltihabı bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkar ve olumsuz belirtileri ile hastayı rahatsız eder. İşte tedavi yöntemleri ve belirtileri!

Safra kesesi taşı problemi aÄŸrıları ile hastada son derece rahatsızlık bırakan bir sorundur. AÄŸrılar dayanılmaz bir dereceye ulaÅŸtığında doktor muayenesi ÅŸart hale gelir. Ancak sayacağımız belirtilere göz atarak erken müdahale için daha hızlı davranabilirsiniz. İşte safra kesesi taşının iltihap kapması belirtileri!

Safra Kesesi Taşı İltihabı Neden Olur?

Safra kesesi, karaciÄŸerde birikmiÅŸ olan safraları biriktirir ve yemeÄŸin bitimi sonrasında safraları bağırsaÄŸa doÄŸru gönderir. İnce bağırsaÄŸa giden safralar ise artık iÅŸlemlerine geçmeye baÅŸlar ve sistem çalışır. Safra kesesi cidarı iltihap kaparsa ve ödem oluÅŸturursa kese taşı iltihabı problemi ortaya çıkmış olur.

Yemek öÄŸünleri esnasında safrada oluÅŸan taÅŸlar kese çıkışını bazen tıkayabiliyor. Tıkanan çıkış noktası sonucunda da tam anlamıyla temizlenememe problemi ortaya çıkıyor. Bu tıkanma sonrasında temizlenme tam anlamıyla yaÅŸanmadığında ve bu durum da döngü halinde devam ettiÄŸinde zamanla bu bölgede iltihaplanma meydana gelir.

Safra kesesi kötü huylu tümörü ve iyi huylu tümör oluÅŸumu da nedenler arasına girebilir. Safra kesesi oluÅŸumu nedenlerinden bir diÄŸer unsur ise hamilelik zamanları, karaciÄŸer rahatsızlıkları ve obezite zamanlarında iltihap oluÅŸumuna daha yatkın bir vücut ile karşılaşılır.

Safra Kesesi Taşı İltihabı Belirtileri Nedir?

Kolesistis olarak da bilinen ve tıp dünyasında geçen safra kese iltihabı probleminin ortaya çıkması bazı belirtiler ile anlaşılabilir. Bu belirtilere bakıldığında net bir ÅŸekilde görülmektedir ki kiÅŸi ÅŸiddetli bir dönem ile karşı karşıya kalabilir. İşte hastalığın belirtileri:

  • Karında oluÅŸan ÅŸiddetli bir aÄŸrı
  • Yüksek ateÅŸ ve titreme
  • İştahta ani bir azalma
  • Sarılık
  • Kusmaya neden olan ve devam eden mide bulantıları
  • Sırtta oluÅŸan aÄŸrılar
  • Yorgunluk ve fazlasıyla halsiz kalma durumu

YaÅŸanan aÄŸrılar karın bölgesinden sırt bölgesine kadar uzanabilir ve hazımsızlık ile mide bulantısı problemleri de kendini belli eder.

Safra Kesesi Taşı İltihabı Tedavi Yöntemleri?

Safra kesesi taÅŸ iltihabının tedavi yöntemleri ise yaÅŸanan duruma göre farklılık gösterebilir. Bu problemin tedavi yöntemi cerrahi müdahale ile yapılan safra kesesinin alınma iÅŸlemidir. Ne yazık ki iltihaplanan bölge nedeni ile safra kesesi tamamen alınır. Açık ameliyat ve kapalı ameliyat olmak üzere iki ameliyat çeÅŸidi ile tedavi yöntemi uygulanır.

Açık ameliyat kesinin büyük olması nedeni ile kapalı ameliyata göre daha az tercih edilir. Ancak bazı durumlarda mecburen açık ameliyat tercihi gerekebilir. Açık ameliyat sırasında kaburganın altından baÅŸlayan 20 ila 25 cm arası bir kesi atılır. Kesinin büyüklüÄŸü nedeni ile yara geç iyileÅŸir, iz kalır, yaranın iltihap kapma riski çıkar ve fıtık riski bulunur. Üstelik yaranın büyüklüÄŸü nedeniyle aÄŸrılar da daha üst seviyede kiÅŸide seyreder.

Kapalı ameliyat sırasında ise üç adet 1’er cm boyutunda delikler açılır. Bu delikler içerisinden aktarılan kameralar ve aletler ile ameliyat iÅŸlemi daha kolay ÅŸekilde sonlanır. Kapalı ameliyat olan bir hasta daha hızlı hastaneden çıkıp, daha az aÄŸrı ile süreci sonlandırarak gündelik hayata konforlu bir ÅŸekilde geri dönebilir.

Hastaların belirtileri yaÅŸadığı zaman hızlı bir ÅŸekilde uzman doktora baÅŸvurmaları son derece önemlidir. Çünkü hızlı bir teÅŸhis ile yine hızlı ve etkili bir tedavi yöntemi ortaya çıkar. Safra kesesi taşı iltihabı nasıl kurutulur sorusuna ise bazı durumlar sonucunda intravenöz uygulanarak kurutulma saÄŸlanır ÅŸeklinde cevap verebiliriz.

Safra kesesi iltihabı ciddi bir durumdur ve tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemelidir ve zamanında tedavi edilmelidir.

Safra kesesi iltihabı görülen hastalara ilk olarak antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastaneye geç baÅŸvuran hastalara ise damardan antibiyotik tedavisi uygulanarak vücuda yayılmış olma ihtimali olan tüm iltihabın temizlenmesi saÄŸlanır. Hastanın durumuna baÄŸlı olarak cerrahi operasyonla safra kesesi iltihabından kalıcı olarak kurtulunabilir. 

Cerrahi operasyona gerek olmayan hastalarda hastanede antibiyotik tedavisi 2 ile 7 gün arası sürer. Bu tedavinin sonrasında hasta bir süre antibiyotik haplar ile tedaviye devam ettirilir. 2-3 hafta süren bu tedavi sonrası tekrarlanması görülürse cerrahi tedavi önerilir. 

Tedavi edilmeyen safra kesesi iltihabı safra kesesinin zarar görerek patlamasına veya çürümesine neden olabilir. Bunun yanında iltihabın diÄŸer organlara da yayılarak ciddi sorunlar oluÅŸmasına yol açar. 

Gangrenöz kolesistit kolesistitin daha ağır formudur. Akut kolesistit hastalarının geçirdiÄŸi bazı komplikasyonlar sonucu oluÅŸabilir. Bu hastalıkta laparoskopik cerrahi yerine açık cerrahi kullanılması gerekebilir. 

Yapılan kan tahlillerinde safra kesesi iltihabı olup olmadığı anlaşılabilir. Ancak iltihabın tam olarak yayıldığı bölgeleri görmek için ultrason gibi baÅŸka tanı koydurucu yöntemler uygulanabilir. 

Hastalar çoÄŸunlukla karın üst ve orta bölümünde veya sırta kürek kemiÄŸinin ortasına doÄŸru ÅŸiddetli aÄŸrı ÅŸikâyeti ile baÅŸvurur. 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.03.2025 13:48Yayınlanma Tarihi: 14.03.2025 13:48
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!